Trump felhívta Erdogant, hogy ne csinálja már ezt

Donald J. Trump, az Egyesült Államok 45. elnökeFotó: YURI GRIPAS/Picture-Alliance/AFP

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) múlt héten szárazföldi offenzívába kezdett a kurdok ellen Északkelet-Szíriában. 

Ankara hivatalos közlése szerint a műveletekre a terrorveszély elhárítása érdekében került sor, illetve azért, hogy biztonsági övezetet hozzanak létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

Donald Trump és az Egyesült Államok kormánya hétfőn figyelmeztette Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy nincs rendben az, amit Törökország Szíriában művel épp. 

Ami pedig mininum bizarr azok után, hogy az egész támadássorozatot  Washington tette lehetővé, azáltal, hogy hátat fordított az Iszlám Állam elleni harcban szövetségeseiknek számító kurdoknak, és megkezdte csapatai kivonását a térségből. 

Miután az Egyesült Államok ezáltal zöld utat adott a török hadműveletnek, a kurdok az Aszad-rezsim és Oroszország segítségét kérték

A török megszállás több százezer ember életét veszélyezteti és egy újabb menekültválsággal fenyeget

Hétfőn Mike Pence alelnök közölte a nyilvánossággal, hogy Trump elnök telefonon beszélt Erdogannal, és hogy az Egyesült Államok két török minisztériummal (a védelmi és energetikai minisztériummal) és három magas beosztású török kormánytaggal (a védelmi-, a belügyi- és az energetikai miniszterrel) szemben léptetett életbe szankciókat, válaszul az észak-szíriai műveletekre. 

Pence alelnök hamarosan személyesen is a térségbe utazik. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.