Újabb függetlenségi népszavazást akar a skót miniszterelnök

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A skót miniszterelnök szerint jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani Skóciában. Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette: 

még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.

Nicola SturgeonFotó: ANDY BUCHANAN/AFP

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét.

Nicola Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró keddi beszédében fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, szerinte a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást. (BBC/MTI)