Merkel: Elkerülhetetlen meghosszabbítani a Brexit határidejét, ha a londoni parlamentnek nem tetszik az új alku

eu
2019 október 18., 10:56
comments 166

A Guardian értesülései szerint Angela Merkel német kancellár a brüsszeli EU-csúcson nagyon határozottan figyelmeztette a kollégáit, hogy ha Nagy-Britannia ismét a Brexit elhalasztását kéri, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy ehhez az EU hozzájáruljon. 

Donald Tusk, a tanács elnöke egyetértett vele, és komolyabb ellenvetés csak két kisebb tagállam, Luxemburg és Málta miniszterelnökeitől merült fel, akik jelezték, hogy jó lenne már lezárni ezt az ügyet.

A csütörtöki tanácskozáson a tagállamok vezetői jóváhagyták a legújabb Brexitről szóló alkut a brit kormánnyal. Ennek értelmében október 31-én Nagy-Britannia kiléphet az EU-ból, 2021 január 1-én pedig a vámunióból és a közös piacból is, míg Észak-Írország gyakorlatilag a vámunió része maradna azután is.

Ahhoz, hogy ez tényleg így történjen, szombaton a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia az alkut. Ha nem hagyják jóvá aznap, akkor a parlament egy korábbi döntése értelmében a kormánynak kötelessége lesz a Brexit elhalasztását kérni az EU-tól, 2020 január 31-ig. 

Üzenet a Westminsternek

Nagyon szoros eredményre lehet számítani a brit parlamentben szombaton, a brit lapok becslése szerint egy - két szavazaton múlhat az alku elfogadása. Különösen fontos kérdésnek látszott, hogy a brit képviselők reálisnak látják-e, hogy ha leszavazzák az alkut, akkor az EU megadja a hosszabbítást. Mert ha arra számítanának, hogy inkább nem adja meg, akkor így kellene gondolkodniuk az alku kritikusainak: "El kell foagadnunk sajnos Johnson nem túl szimpatikus alkuját, mert ha nem, akkor 31-én alku nélkül lépünk ki, ami a lehető legrosszabb változat volna."

Viszont ha garantáltnak látják a meghosszabbítást, akkor a Brexit ellenzői és a konkrét alku kritikusai is mondhatják azt, hogy "érdemes még várni, nincs kényszer az alku megszavazására".

Angela Merkel a tanácsülésen külön figyelmeztette Johnsont, hogy ne terjessze azt Londonban, hogy nincs esély a kilépési határidő további hosszabbítására. Ez azért fontos, mert miután idén már kétszer volt hosszabbítás, voltak olyan utalások csütörtökön Brüsszelben, hogy elég már az időhúzásból. Jean-Claude Juncker bizottsági elnöknek is volt egy erre utaló félmondata, bár neki egyébként nincs szavazati joga egy hosszabbításról szóló döntés esetén.

Orbán Viktor sajtófőnöke már utalt arra csütörtökön, hogy reális lehet a hosszabbítás. Figyelmeztetett ugyanis, hogy Orbán Viktor lehet, hogy nem lesz itthon október 23-án, mert rendkívüli tanácsülésre kell mennie a Brexit ügyében. Ilyen rendkívüli ülésre pedig akkor lenne szükség, ha szavazni kéne a hosszabbítási kérelemről.

Merkel a tanácsülésen azt is jelezte, hogy ha Nagy-Britannia tényleg kilép a hó végén, akkor azonnal meg kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.