Új alkut kötött Boris Johnson az EU-val

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Boris Johnson és Jean-Claude Juncker csütörtökön dél körül bejelentették:

van új alku a Brexit feltételeiről.

Ez alapján Nagy-Britannia október 31-én rendezett körülmények között kiléphet az EU-ból. Az ország 2021-ig még az európai vámunió és közös piac része marad, azt követően pedig várhatóan belső vámhatár létesül Észak-Írország és a királyság többi része között. A részletekről itt írtunk. 

Az alkut szombaton még a brit parlamentnek is el kell fogadnia. Egyelőre nem látszik, hogyan lesz többsége az új alkunak, mert azt csütörtök délelőtt a DUP nevű, a konzervatívokkal szövetséges északír párt nem fogadta el. Elvben Johnson próbálkozhat ellenzéki, illetve a pártjából frissen kizárt képviselők meggyőzésével is.

Boris JohnsonFotó: ISABEL INFANTES/AFP

A fő kérdés az, hogy mit üzennek az EU-s vezetők a csütörtök éjjeli csúcstalálkozójukon. Ha jelzik, hogy az alku leszavazása esetén belemennének a Brexit határidejének meghosszabbításába, akkor Johnsonnak nagyon nehéz dolga lesz ezt az alkut megszavaztatni a parlament többségével. 

Ha viszont azt jelzik, hogy tényleg ez volt az utolsó alkalom, hogy tárgyaltak a kilépési feltételekről, és ha ez sem megy, akkor október 31-én Nagy-Britannia alku nélkül kiesik az EU-ból, akkor jó esélye van Johnsonnak arra, hogy az alku többséget kapjon. 

Az ellenzéki Munkáspárt dél után néhány perccel bejelentette, hogy szerintük ez az alku rosszabb, mint amit Theresa May tavaly novemberben kötött az EU-val, pedig már azt sem szavazták meg. Úgyhogy ezt sem fogják. Kérdés, hogy a DUP beadja-e a derekét, illetve a konzervatív pártból szeptemberben kizárt, alkut követelő 21 képviselő mit akar, illetve lehet-e a kisebb ellenzéki pártok közül támogatója még Johnson új alkujának.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.