A kurdok mellett tüntettek Budapesten

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szombat délután nagyjából 80-100 tüntető vonult végig a belvároson a Kossuth térről a Blaha Lujza térig, hogy így tiltakozzanak Szíria északi részén, a kurdok lakta régióban elindított török hadműveletek ellen, illetve azért is, mert a magyar kormány (gyakorlatilag egyedüliként Európában) kiállt az offenzíva mellett. A hadműveletet Törökország egyébként nyolc nap után, csütörtök éjjel felfüggesztette, miután Mike Pence amerikai alelnök Ankarába utazott. 

Fotó: Halász Júlia

A tüntetést a kurdokkal szimpatizáló magyar egyetemisták szervezték meg, a résztvevők döntő többsége is fiatal volt. Többi között azt követelték, hogy Törökország vonuljon ki a régióból, illetve hogy a magyar kormány ne támogassa tovább a török offenzívát. 

Fotó: Halász Júlia

A tüntetés résztvevői elvonultak a Városháza épülete előtt is, ahonnan az egyik ablakból Rojava, azaz a szíriai kurd autonóm régió zászlaját lengették ki. Később Karácsony Gergely, Budapest új főpolgámestere írta ki Facebookra, hogy az ablak az ő dolgozószobája volt, és békepárti polgármesterként kötelességének érezte, hogy kiálljon a kurdok mellett.

Fotó: Horváth Bence

A tüntetés résztvevői egyben azt is követelték, hogy a magyar kormány ne fogadja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt november hetedikén. A tervek szerint a török elnök akkor repül majd Budapestre, és a szombati megmozdulás szervezői azt ígérték, hogy ha Erdogan tényleg jön, akkor sokkal többen lesznek az utcákon aznap. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.