A kurdok mellett tüntettek Budapesten

2019 október 19., szombat 16:46
137

Szombat délután nagyjából 80-100 tüntető vonult végig a belvároson a Kossuth térről a Blaha Lujza térig, hogy így tiltakozzanak Szíria északi részén, a kurdok lakta régióban elindított török hadműveletek ellen, illetve azért is, mert a magyar kormány (gyakorlatilag egyedüliként Európában) kiállt az offenzíva mellett. A hadműveletet Törökország egyébként nyolc nap után, csütörtök éjjel felfüggesztette, miután Mike Pence amerikai alelnök Ankarába utazott. 

Fotó: Halász Júlia

A tüntetést a kurdokkal szimpatizáló magyar egyetemisták szervezték meg, a résztvevők döntő többsége is fiatal volt. Többi között azt követelték, hogy Törökország vonuljon ki a régióból, illetve hogy a magyar kormány ne támogassa tovább a török offenzívát. 

Fotó: Halász Júlia

A tüntetés résztvevői elvonultak a Városháza épülete előtt is, ahonnan az egyik ablakból Rojava, azaz a szíriai kurd autonóm régió zászlaját lengették ki. Később Karácsony Gergely, Budapest új főpolgámestere írta ki Facebookra, hogy az ablak az ő dolgozószobája volt, és békepárti polgármesterként kötelességének érezte, hogy kiálljon a kurdok mellett.

Fotó: Horváth Bence

A tüntetés résztvevői egyben azt is követelték, hogy a magyar kormány ne fogadja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt november hetedikén. A tervek szerint a török elnök akkor repül majd Budapestre, és a szombati megmozdulás szervezői azt ígérték, hogy ha Erdogan tényleg jön, akkor sokkal többen lesznek az utcákon aznap. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt