A kurdok mellett tüntettek Budapesten

POLITIKA
2019 október 19., 16:46
comments 137

Szombat délután nagyjából 80-100 tüntető vonult végig a belvároson a Kossuth térről a Blaha Lujza térig, hogy így tiltakozzanak Szíria északi részén, a kurdok lakta régióban elindított török hadműveletek ellen, illetve azért is, mert a magyar kormány (gyakorlatilag egyedüliként Európában) kiállt az offenzíva mellett. A hadműveletet Törökország egyébként nyolc nap után, csütörtök éjjel felfüggesztette, miután Mike Pence amerikai alelnök Ankarába utazott. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A tüntetést a kurdokkal szimpatizáló magyar egyetemisták szervezték meg, a résztvevők döntő többsége is fiatal volt. Többi között azt követelték, hogy Törökország vonuljon ki a régióból, illetve hogy a magyar kormány ne támogassa tovább a török offenzívát. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A tüntetés résztvevői elvonultak a Városháza épülete előtt is, ahonnan az egyik ablakból Rojava, azaz a szíriai kurd autonóm régió zászlaját lengették ki. Később Karácsony Gergely, Budapest új főpolgámestere írta ki Facebookra, hogy az ablak az ő dolgozószobája volt, és békepárti polgármesterként kötelességének érezte, hogy kiálljon a kurdok mellett.

photo_camera Fotó: Horváth Bence

A tüntetés résztvevői egyben azt is követelték, hogy a magyar kormány ne fogadja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt november hetedikén. A tervek szerint a török elnök akkor repül majd Budapestre, és a szombati megmozdulás szervezői azt ígérték, hogy ha Erdogan tényleg jön, akkor sokkal többen lesznek az utcákon aznap. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.