Donald Tusk a Brexit elhalasztását javasolja

POLITIKA
2019 október 23., 10:08
comments 59

Twitterüzenetben jelezte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, hogy a Brexit határidejének meghosszabbítását célzó brit kérelem jóváhagyását fogja javasolni az EU állam- és kormányfőinek. Mint írta, a halasztásra a rendezetlen kilépés elkerülése érdekében van szükség.

link Forrás

Tusk azt is jelezte, hogy újabb csúcstalálkozó helyett írásban szavaztatná a tagállamokat a kérdésben.

Boris Johnson brit miniszterelnök kedd este bejelentette, kormánya szünetelteti a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta azt, hogy gyorsított eljárásban szavazzanak a törvénytervezetről.

Diplomáciai források szerint a huszonhetek brüsszeli EU-nagykövetei szerda délután összeülnek a friss fejlemények értékelése céljából, ugyanakkor valószínűtlen, bár nem kizárható, hogy döntés születik a halasztás hosszáról vagy esetleg egyfajta rugalmas megoldásról.

Johnsont törvény kötelezte arra, hogy a jelenleg érvényes jövő csütörtöki határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-éig, és bennfentes források szerint Tusk ezen dátum jóváhagyását fogja kezdeményezni, mások viszont azt közölték, hogy több tagállam, köztük Franciaország is rövidebb halasztást tartana megfelelőnek.

Az ügyben egyhangú döntést kell hozniuk az EU tagállamainak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.