Donald Tusk a Brexit elhalasztását javasolja

2019 október 23., szerda 10:08
60

Twitterüzenetben jelezte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, hogy a Brexit határidejének meghosszabbítását célzó brit kérelem jóváhagyását fogja javasolni az EU állam- és kormányfőinek. Mint írta, a halasztásra a rendezetlen kilépés elkerülése érdekében van szükség.

Tusk azt is jelezte, hogy újabb csúcstalálkozó helyett írásban szavaztatná a tagállamokat a kérdésben.

Boris Johnson brit miniszterelnök kedd este bejelentette, kormánya szünetelteti a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációs folyamatát, miután a londoni parlament alsóháza elfogadta a szerződés általános alapelveit, de leszavazta azt, hogy gyorsított eljárásban szavazzanak a törvénytervezetről.

Diplomáciai források szerint a huszonhetek brüsszeli EU-nagykövetei szerda délután összeülnek a friss fejlemények értékelése céljából, ugyanakkor valószínűtlen, bár nem kizárható, hogy döntés születik a halasztás hosszáról vagy esetleg egyfajta rugalmas megoldásról.

Johnsont törvény kötelezte arra, hogy a jelenleg érvényes jövő csütörtöki határidő kiterjesztését kérelmezze 2020. január 31-éig, és bennfentes források szerint Tusk ezen dátum jóváhagyását fogja kezdeményezni, mások viszont azt közölték, hogy több tagállam, köztük Franciaország is rövidebb halasztást tartana megfelelőnek.

Az ügyben egyhangú döntést kell hozniuk az EU tagállamainak. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt