Hivatalosan is visszavonták Hongkongban a zavargásokat kirobbantó törvényt

külföld
2019 október 23., 10:40
comments 30
Jellemző utcakép Hongkongból, ahol már ötödik hónapja tartanak az új kiadatási törvény miatt kirobbant tiltakozások.
photo_camera Jellemző utcakép Hongkongból, ahol már ötödik hónapja tartanak az új kiadatási törvény miatt kirobbant tiltakozások. Fotó: ED JONES/AFP

Hivatalosan is visszavonta a hongkongi törvényhozás az új kiadatási törvényt, melynek nyári elfogadása hónapok óta tartó zavargásokat robbantott ki a hivatalosan Kínához tartozó, de autonóm városállamban.

A törvény hatályát már a nyáron felfüggesztették, de ez nem fékezte meg az elégedetlenséget.

A törvény alapján Hongkong Kínának is kiadhatott volna ott körözött embereket. Ez komoly aggodalmakat ébresztett Hongkongban, ahol attól tartottak, hogy a törvény így a politikai elnyomás eszköze lesz.

Kérdés, hogy a törvény hivatalos visszavonása csillapítja-e majd a kedélyeket. A tiltakozásuk ugyan emiatt robbantak ki, de a törvény megsemmisítése csupán egy a tüntetők öt fő követeléséből. Ezen kívül még követelik, hogy

  • tiltakozásaikat ne nevezzék a hatóságok "lázongásnak";
  • hirdessenek amnesztiát a tiltakozásokban résztvevőknek;
  • induljon független vizsgálat a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszak felderítésére;
  • emellett általános és teljes választójogot is követelnek minden hongkonginak.

Carrie Lam, a város kormányzója szerint ezeket a követeléseket nem áll módjában teljesíteni, mert ezekben az ügyekben nem ő rendelkezik. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.