Az LMP eltörölte a politikusait sújtó szankciókat, így akár társelnököt is választhatnak maguknak

POLITIKA
2019 október 24., 09:07
comments 51

A tavalyi országgyűlési választások után annyi LMP-s politikust büntetett meg a párt etikai bizottsága, hogy jóformán nem maradt ember, aki elindulhatott volna női társelnöknek. Emiatt júliusban nem is választottak senkit erre a tisztségre, azóta egyedül Kendernay János vezeti a pártot. 

Schmuck Erzsébet interpellál az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. április 1-jén.
photo_camera Schmuck Erzsébet és Ungár Péter Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Csütörtökön viszont bejelentette az LMP, hogy az etikai bizottság most

eltörölte a szankciókat, így a november 23-i tisztújtáson akár Schmuck Erzsébet is elindulhat a társelnökségért.Az LMP etikai bizottsága tavaly kilenc politikust büntetett meg, mert a párt kongresszusi határozatával ellentétesen részt vettek képviselőjelöltek visszaléptetésében vagy maguk léptek vissza. 

Schmuckon kívül tavaly hat másik politikust tiltottak el pártbeli pozíciók betöltésétől, köztük az akkor társelnök Szél Bernadettet is. Szél - hasonlóan a másik korábbi társelnökhöz, Hadházy Ákoshoz - azóta ki is lépett a pártból. A döntés miatt többen bírósághoz fordultak, amely kimondta: a határozatok nem voltak összhangban a párt alapszabályával. Az etikai bizottság ezért most felülvizsgálta mindazokat a határozatokat, amelyeket bíróság nem mérlegelt.  

Schmuck Erzsébet esetében megállapították, hogy a korábbi határozat alapszabályt sértett, de eltekintenek az Ungár Péterre kiszabott szankcióktól is. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.