Az LMP eltörölte a politikusait sújtó szankciókat, így akár társelnököt is választhatnak maguknak

2019 október 24., csütörtök 9:07
56

A tavalyi országgyűlési választások után annyi LMP-s politikust büntetett meg a párt etikai bizottsága, hogy jóformán nem maradt ember, aki elindulhatott volna női társelnöknek. Emiatt júliusban nem is választottak senkit erre a tisztségre, azóta egyedül Kendernay János vezeti a pártot. 

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Csütörtökön viszont bejelentette az LMP, hogy az etikai bizottság most

eltörölte a szankciókat, így a november 23-i tisztújtáson akár Schmuck Erzsébet is elindulhat a társelnökségért.Az LMP etikai bizottsága tavaly kilenc politikust büntetett meg, mert a párt kongresszusi határozatával ellentétesen részt vettek képviselőjelöltek visszaléptetésében vagy maguk léptek vissza. 

Schmuckon kívül tavaly hat másik politikust tiltottak el pártbeli pozíciók betöltésétől, köztük az akkor társelnök Szél Bernadettet is. Szél - hasonlóan a másik korábbi társelnökhöz, Hadházy Ákoshoz - azóta ki is lépett a pártból. A döntés miatt többen bírósághoz fordultak, amely kimondta: a határozatok nem voltak összhangban a párt alapszabályával. Az etikai bizottság ezért most felülvizsgálta mindazokat a határozatokat, amelyeket bíróság nem mérlegelt.  

Schmuck Erzsébet esetében megállapították, hogy a korábbi határozat alapszabályt sértett, de eltekintenek az Ungár Péterre kiszabott szankcióktól is. (MTI) 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt