Az ügyészség szerint nem a biztonságiak, hanem Varju László követett el súlyos testi sértést az MTVA-ban

2019 október 25., péntek 10:06
250
Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a 2018-as központi költségvetésérõl szóló törvény végrehajtásáról szóló javaslat (zárszámadási törvény) általános vitáján, az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. október 24-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Indítványozta Varju László DK-s parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség, mert súlyos testi sértéssel gyanúsítják az MTVA épületében történt decemberi 16-i erőszakos események nyomán. 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény alapján az ügyben már nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyészség azt írja, hogy a túlóra-tüntetés után az MTVA székháza előtt - „több országgyűlési képviselőt - kérésükre - beengedtek (!) az épületbe”, majd a képviselők öt pontból álló követelést akartak beolvastatni a tévében. A biztonsági osztályvezető ezután többször tájékoztatta őket arról, hogy védett területnek minősülő területeire nem léphetnek be. 

A közlemény szerint, hogy a stúdióba bejuthasson, Varju László másnap délelőtt „nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját (...) miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától.”

Később az ügyészség elismeri, hogy testi kényszert alkalmaztak Varju ellen, aki nem volt hajlandó távozni, földre került, 

„elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, ennek következtében a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.”

Mindez így nézett ki a valóságban. Az alábbiak az MTVA felvételei, amiket a közmédia nem tett közzé, így a 444-en jelentek meg:

Az ügyészség szerint Varju cselekménye garázdaság vétségének, és súlyos testi sértés bűntettének felel meg, de a büntetőeljárás lefolytatása csak az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehetséges.

Az MTVA-ban történt erőszakos cselekmények nyomán ellenzéki képviselők feljelentést tettek előbb a Központi Nyomozó Főügyészségnél, és a Legfőbb Ügyészségnél is, de feljelentéseiket elutasították.   

Az ügyészség álláspontja azért is érdekes, mert első fokon - nem jogerősen - a bíróság kimondta: az MTVA nem bizonyította, hogy miért okozta volna az állami média működésének aránytalan sérelmét, ha az ellenzékiek egy műsorban 8-10 percben ismertetik a követeléseiket, azaz nem lehetett volna kidobni az ellenzéki politikusokat az épületből. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt