Borkai Zsoltnak továbbra is jár az olimpiai életjáradék

politika
2019 október 25., 02:21
comments 200

Egyelőre az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vonja meg Borkai Zsolt olimpiai életjáradékát - írta csütörtök este az Index. 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere
photo_camera Borkai Zsolt, Győr polgármestere Fotó: Borkai Zsolt/Facebook

A szex- és korrupciós botrányba keveredett győri polgármester 1988-ban lólengésben szerzett olimpiai aranyérmet. 2010 és 2017 közt volt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke volt. 

Borkai a Magyar Torna Szövetség visszahívta az Olimpiai Bizottságból, így annak már nem tagja. Ugyanakkor mint olimpiai bajnok, Borkai a törvény betűje szerint továbbra is jogosult olimpiai életjáradékra. 

A Fideszből múlt héten távozott városvezető havonta 324 ezer forintot kap ezen a címen. Az életjáradékról szóló minden kérdésben azonban nem a MOB, hanem a sporttörvény felett őrködő EMMI az illetékes. 

Az Index megkérdezte a minisztériumot, egész pontosan Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt arról, hogy mi az álláspontja az ügyben, és van-e mérlegelési lehetősége a tárcának ilyen esetekben.  

A minisztérium annyit válaszolt, ami a 2004-es sporttörvényben szerepel.  

  • „...érdemtelen és nem részesül járadékban az a jogosult, aki büntetett előéletű, büntetlen előéletű, de vele szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig (...)
  • ...a sporttörvény lehetővé teszi az olimpiai járadék folyósításának felfüggesztését, ha valaki (a magánvádas vagy a pótmagánvádas eljárást kivéve) büntetőeljárás alatt áll.”

Az EMMI nem állította válaszában, hogy nincs jogalapja megvonni az életjáradékot, de végeredményben elismerték, hogy amíg csak feljelentés van érvényben Borkai ellen, addig jár neki a havi apanázs.

Borkai az önkormányzati választási kampány egyik főszereplője lett, miután „Az ördög ügyvédje” blog folyamatosan közölt képeket és szexvideókat egy hajóról, ahol a  fiatal lányok társaságában volt látható. Ezen kívül korrupcióval is vádolta Borkait, többek közt írt „a győri polipról”, amelynek tagjai egész Győrt „behálózták”, és „szétlopták”, valamint a „legdrágább dugattyús egymotoros” kisgépről is. A győriek ennek ellenére újraválasztották, a Fideszből viszont kilépett.

A Párbeszéd és a Jobbik is kezdeményezte már az olimpiai életjáradék odaítélésére vonatkozó passzusok módosítását. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.