Megismétlik a jászberényi polgármester-választást

POLITIKA
2019 október 25., 11:44
comments 64

Pénteken hivatalossá vált, hogy november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati választást Jászberényben, a Szegedi Ítélőtábla ugyanis jogerősen elutasította a polgármester-választás eredményének megsemmisítésével szemben benyújtott felülvizsgálati kérelmet. 

Október 13-án a jobbikos Budai Lórántot (Közösen Jászberényért Egyesület) választották polgármesternek az észak-alföldi városban, miután 14 szavazattal többet gyűjtött a fideszes Szabó Tamásnál. A képviselő-testületbe 7 fideszes mellett a Közösen Jászberényért Egyesület néven induló ellenzék 6 jelöljte, továbbá a Mi Hazánk 1 képviselője ülhetett be. 

Szabó azonban megtámadta a helyi választási bizottság által megállapított eredményt, a területi választási bizottság pedig megállapította, hogy 

„olyan súlyos jogsértések történtek, melyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is.”

A határozatban az áll, hogy

idegenek mentek be a szavazókörökbe, a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul” mozogtak, illetve a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek. A bizottság szerint mindez olyan mértékben tette aggályossá a választási eredményt, amely csak új választással orvosolható. 

A döntést Budai és Szabó is megtámadta. Budai a határozat helybenhagyását kérte, Szabó pedig a rá leadott szavazatok korrekcióját, viszont az ítélőtábla szerint egyik kérelem sem volt megalapozott. 

E döntés ellen mindkét jelölt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Szabó Tamás a tvb határozat indoklásának megváltoztatását és kiegészítését kérte azzal, hogy a rá leadott szavazatok számát a tvb korrigálja. Budai Lóránt a tvb határozatának megváltoztatását, és a hvb határozatának helybenhagyását kérte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.