Az utcai terepjárók terjedése a 2. legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének

Az utcai terepjárók vagy szabadidő-autók (angolul: SUV) iránti növekedő kereslet volt a második legfőbb oka annak, hogy nőtt a globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2010 és 2018 között – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss elemzése, amiről a Guardian számolt be.

Ebben az időszakban a SUV-ok piaci részesedése 17 százalékról 39-re emelkedett, és az éves kibocsátásuk több mint 700 megatonna szén-dioxidra nőtt, ami több mint az Egyesült Királyság és Hollandia éves kibocsátása együtt. Ha a SUV-ot vezetők egy nemzetet alkotnának, ők lennének a 7. legtöbb szén-dioxidot kibocsátó ország.

Az erőműipart kivéve egyetlen energiaágazatban sem nőtt a kibocsátás ennyire, a SUV-ok megelőzték a nehézipart (ideértve a vasat, acélt, cementet és alumíniumot), a repülést és a szállítást is.

A nehezebb, rosszabb aerodinamikájú, tehát környezetszennyezőbb SUV-ok felé történő közelmúltbeli drámai váltás ellensúlyozta mind a kisebb autók hatékonyságának javulását, mind az elektromos járművek szén-dioxid-megtakarítását.

Miközben a globális autóipar stagnál (részben az USA és Kína kereskedelmi háborúja miatt), a SUV-ok szegmense tavaly 35 millió eladott járművel rekordot döntött, Európában, az USA-ban, Kínában és Indiában is növelve a részesedését. Az Egyesült Államokban majdnem minden második eladott személyautó SUV. (Ilyen például a  Nissan Qashqai, a Hyundai Tucson vagy a Land Rover Range Rover.)

Egy importált, négykerék-meghajtású BMW X5-ös Pekingben 2008-ban.Fotó: Tim Graham/robertharding/AFP

A kibocsátási elemzés csak az üzemanyag elégetéséből származó szén-dioxidra vonatkozott, nem vette figyelembe az autók gyártásakor keletkező kibocsátásokat, az ezekkel kalkuláló nagyobb modellek valószínűleg még több kibocsátást mutatnak ki. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.