Kásler: Több mint félmilliárdból épül 10 görpark

sport
2019 október 28., 18:31
comments 133

Több mint félmilliárd forint értékben épül 10 görpark az Országos Görpark Program első ütemében – jelentette be az emberi erőforrások minisztere Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós azt mondta, hogy a kormány biztosítja az építési költség felét, de legfeljebb 30 millió forintot ad egy önkormányzatnak, ha az vállalja a beruházás másik felét. Feltétel az is, hogy legalább 5 évig üzemeltetni kell a parkot és ingyenesen kell biztosítani a belépést.

Kásler azt mondta, a kormány nagy hangsúlyt fektet a test és a lélek egyensúlyára, ezért olyan programot dolgoztak ki, ami az óvodától az élet végéig mindenkinek biztosítja a mozgás lehetőségét. Nem csak a versenysportot fejlesztik, hanem a szabadidőset is. Ennek szerepe van az elhízás, a daganatos és a szívbetegségek megelőzésében – mondta a miniszter.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos közölte, hogy a fővárosban Óbudán (III. kerület), Kőbányán (X. kerület), Rákosmentén (XVII. kerület) és Budafok-Tétényben (XXII. kerület), vidéken pedig Baján, Debrecenben, Győrben, Hajdúböszörményben, Komlón és Szegeden épül görpark.

Ha meg akarják szólítani a fiatalokat, versenyképes szórakozási lehetőséget kell nekik biztosítani a mobiltelefonos játékokkal szemben – mondta Révész, aki szerint a kormány jelentős összegeket szán a sporteszközök fejlesztésére. Kormánybiztosságuk sok pénzt kapott, ebből különböző pályázatokat írtak ki, szorosan együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériumával – mondta.

Fontosnak tartották, hogy olyan görparkok épüljenek, amik valóban megfelelnek a gördeszkásoknak, ezért az ő szövetségüket is bevonták az előkészítésbe, és mivel a gördeszka olimpiai sportág lett, a cél az volt, hogy olyan pályák jöjjenek létre, amik olimpiai felkészülésre és versenyekre is alkalmasak – mondta Révész, aki szerint évről évre további pályákat szeretnének építeni többek között futóknak, gördeszkásoknak.

A minisztérium a kormánybiztos és a szakszövetség bevonásával áprilisban indította el az Országos Görpark Program első ütemét. Először a 20 ezer fősnél nagyobb települések önkormányzatai jelentkezhettek. 24 önkormányzat 26 pályára adott be támogatási igényt, több mint 577 millió forint értékben. 10 nyertest választottak ki, így összesen 508 millió forint értékben épülnek görparkok 2020. június 30-ig. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.