Orbán Budapesten lát némi elbizonytalanodást, de országosan nem fognak visszafordulni, az országépítő munkát folytatják

turizmus
2019 október 28., 18:57
comments 231

A magyaroknak a turizmus a hazaszeretet kifejezésének egyik formája – mondta Orbán Viktor a Várkert Bazárban, a Magyar Turisztikai Ügynökség rendezésében tartott Turizmus Summit 2019 konferencián.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség harmadik Turizmus Summit konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. október 28-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség harmadik Turizmus Summit konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. október 28-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Azt mondta: „Büszkék vagyunk az országunkra, körülvesz a történelem, benne élünk, és életünk a fantasztikus magyar kultúra és műveltség folytatása is egyben.” Szerinte „minél jobban szeretjük a hazánkat, a világ is annál kíváncsibb lesz ránk”, így „a hazánk szeretete” vendégéjszakákban, munkahelyekben, növekvő bérekben és emelkedő üzleti haszonban is kifejeződik majd.

A globális turizmusról azt mondta, a turizmus világméretű növekedése folytatódik, és az utazási szokások változása – a városlátogató turizmus erősödése – kedvez Magyarországnak, 2010 óta megkétszereződött az ideérkező vendégek és vendégéjszakák száma is.

További jó hírnek nevezte, hogy csökkennek a távolsági utazások költségei, Ázsiából pedig egyre nagyobb kereslet érkezik Európába, ebben a versenyben Magyarország pozíciója kiváló, ami többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Matolcsy György jegybankelnöknek köszönhető, mert a keleti nyitás politikájának ők voltak az „atyamesterei”.

A gazdasági, diplomáciai kapcsolatok erősödnek keleti irányban, Magyarország kifejezetten ajánlott, baráti célországgá vált, ráadásul ebben a relációban a közbiztonság szerepe kiemelkedő, amiben Magyarország átlag feletti teljesítményt nyújt – mondta Orbán.

Arról is szólt, hogy „a fényes eredményeket hozó” gazdaságpolitikai újítások maradnak: így marad az arányos, egykulcsos adórendszer, a családi adókedvezmény (amit fejleszteni szeretnének) és a SZÉP-kártya is.

Azt mondta, a cél, hogy Magyarországot sport-, gasztro- és konferenciaturizmus-központtá bővítsék.

„Budapest tekintetében most látok némi elbizonytalanodást, de akárhogy is lesz, országos léptékben nem fogunk visszafordulni, és az országépítő munkát folytatni fogjuk”

– mondta Orbán.

Azt mondta, 5 év alatt 86-ról 147-re nőtt a Budapestről légi járattal közvetlenül elérhető városok száma, ezt folytatni kell, Szijjártó Péter miniszter munkájának ez kiemelkedő szempontja. Példaként említette, hogy hamarosan megérkezik az első közvetlen járat az oroszországi Kazanyból.

Végül arról beszélt, hogy „turisztikai teljesítményünkkel már ott lihegünk Prága és Csehország tarkójánál, őket hamarosan behozzuk”, így érdemes új cél után nézni: ideje megkezdeni „Ausztria és Bécs ostromát”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.