Török-orosz közös járőrözés indul Északkelet-Szíriában

háború
2019 október 29., 17:53
comments 37

A török kormány bejelentette, hogy Oroszországgal közösen fog járőrözést folytatni Északkelet-Szíriában, miután letelt a 150 órás, Ankara és Moszkva közötti tűzszünet, aminek az értelmében ki kellett vonulnia a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának a térségből.

„Az idő lejárt. (A térségben folytatandó) közös járőrözésekkel fogjuk megállapítani, hogy a terroristák kivonultak-e vagy sem”

– írta a Twitteren Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, ami szerinte a területén tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese.

Közép-európai idő szerint 16 órakor telt le az a Szíria északkeleti részére vonatkozó 150 órás tűzszünet, ami alatt az YPG-nek ki kellett vonulnia a Törökországgal közös határ menti térségből 32 km-en kívülre. A Kreml küldöttsége Törökországba látogatott, hogy megvitassa a megállapodásnak a részleteit, amit Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök kötött október 22-én az oroszországi Szocsiban. A délutáni ülésen megtervezték a fegyvernyugvást követő lépéseket – közölte a török védelmi minisztérium.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Jerevánban bejelentette, hogy a határidő lejárta előtt befejeződött a kurd alegységek kivonása az északkelet-szíriai biztonsági övezetből. A török elnök később Ankarában, a Török Köztársaság megalapításának ünnepén elmondott beszédében elmondta: orosz tisztségviselők arról tájékoztatták a török hatóságokat, hogy az YPG kivonult a térségből a határidő lejárta előtt. Azt mondta, folytatódnak az orosz és török tisztségviselők közötti tárgyalások Szíriával kapcsolatban.

A tűzszünet ellenére összecsapások törtek ki a szíriai kormányerők és a törökpárti felkelők között, amiben a szíriai hadsereg legalább 7 tagja és 4 lázadó halt meg – közölte a szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózatával rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az EFE spanyol hírügynökség azt írta, mind az YPG, mind Törökország a fegyvernyugvás folyamatos megsértéséről számolt be, Ankara aknagránátokkal, gépfegyverekkel, drónokkal és mesterlövészek által végrehajtott támadásokat tulajdonított az YPG-nek.

photo_camera A törökökkel szövetséges arab erők a török határ menti kurd települést, Tell Abiádot ostromolják október 12-én. Fotó: Amir Hasan/Anadolu Agency

A török hadsereg október 9-én indított támadást a szíriai kurdok ellen Északkelet-Szíriában, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonása után – állítása szerint – biztonsági övezetet alakítson ki a határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Az SDF fő erejét az YPG képezi. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt