Kitiltják az EU összes tagállamából a brüsszeli Konfuciusz Intézet vezetőjét

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Belgium kezdeményezésére kitiltják a schengeni övezet 26 országából Szung Hszin-ning kínai politológust, a brüsszeli Konfuciusz Intézet vezetőjét - jelentette szerdán a De Morgen belga napilap.

A belga állambiztonsági és hírszerző szolgálatat szerint Szung nemzetbiztonság fenyegetést jelent.

A belga bevándorlási hivatal forrásai szerint Szung 2007 óta rendszeresen tartózkodik az országban, de állandó letelepedési engedélye nincs. 2019 szeptemberében megtagadták tőle a vízumot, mert a hatóságok szerint veszélyt jelent a közbiztonságra, és az ellene elrendelt belépési tilalmat végül kiterjesztették a schengeni övezet egészére.

A De Morgen és a De Standaard flamand lap azt írja, hogy az ügyben a kínai kormánynak folytatott kémkedés gyanúja merült fel, de nem írják egyértelműen, hogy Szungot vádolják ennek elkövetésével.

A belgiumi Konfuciusz intézetet ünnepélyes ceremónia keretében avatta fel Charles Michel akkori belga kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök 2015-ben.

A világ minden táján több mint 500 Konfuciusz Intézet működik, amelyek hivatalosan a kínai nyelv és kultúra népszerűsítésére hivatottak. Ezen kínai intézetek közül az ausztrál és egyesült államokbeli került politikai propagandaterjesztés gyanújába. A kínai kormány mindkét esetben tagadta, hogy ilyesmi történt volna. (via MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.