Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos, börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kéri

bűnügy
2019 október 31., 16:47
A lúgos orvosként ismert Bene Krisztián a Kúrián 2017 végén
photo_camera A lúgos orvosként ismert Bene Krisztián a Kúrián 2017 végén a bíróság előtt  Fotó: botost/444.hu

A 168 óra írt arról csütörtök délután, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtott be a „lúgos orvosként” elhíresült Bene Krisztián, akit életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt 11 év fegyházban letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kúria jogerősen azok után, hogy orvosi esküjét megszegve brutálisan megcsonkította és maradandó károsodást okozott volt barátnőjének, Renner Erikának. 

Bene arra hivatkozva nyújtott be panaszt, mert jogi képviselete szerint alkotmányellenes a Kúria hivatkozása és ítélete. Azt kéri, hogy semmisítsék meg az ítéletet, és ügyét tárgyalja újra a harmadfok.

„A beadványozó indoklása szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától” - írja a lap. 

A Kúria a júliusi döntés során arra hivatkozott, hogy az új büntetőeljárási törvény (Be.) nem engedi, hogy a másodfokon megállapított tényállást vagy a minősítést módosítsák, így csak a büntetés kiszabásával foglalkozhattak. Ennek nyomán emelték meg Bene büntetését 9-ről 11 évre. 

Bene ügyvédje azzal érvel, hogy a büntetőeljárás a Kúria utolsó határozatáig a régi törvény szerint zajlott, az új büntetőeljárási törvény csak közvetlenül azt megelőzően lépett érvénybe - ami viszont előírja, hogy rendelkezéseit folyamatokban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. Így a harmadfokú bíróság felülvizsgálati lehetőség szűkült - idézi az indítványozót a 168 óra. Benéék emiatt kezdeményezik a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztését is. 

A panaszban szerepel, hogy „helyrehozhatatlan károkat okoz Benének a helyzet fenntartása”.

Az Alkotmánybíróság november 5-én foglalkozik a panasszal.

Bene Krisztán bosszút akart állni volt barátnőjén, Erikán, aki szakított vele, ezért 2013 márciusában maszkban megtámadta a nőt, aki éppen a kutyáját akarta levinni sétálni. Egy injekcióval elkábította, majd lúgot öntött a nemi szervére. Első fokon 4 évet kapott, ezt súlyosbította később a bíróság 9-re, majd a Kúria 11-re. 

A megrázó és egészen brutális bűncselekménnyel, és a bírósági tárgyalásokkal a 444-en éveken keresztül foglalkoztunk. (168 óra)

link Forrás