Pálinkás József szerint szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra

2019 október 31., csütörtök 7:42
280

Pálinkás József atomfizikussal, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökével készített interjút a Válasz Online. Pálinkás, aki az Innovációs Hivatal vezetőjeként politizált a 2010 utáni kiépülő Orbán-rendszerben, 2002 előtt pedig miniszter volt az első Orbán-kormányban, azt mondta örül, hogy nem kellett részt vennie abban, amit a kormány az utóbbi években az MTA-val tett.

„Megkönnyebbülés, hogy az arrogáns, az ország érdekeit szerintem nem szolgáló kormánypolitikával való egyet nem értésemet ma nyugodtan kifejezhetem.”

Pálinkás szerint, miután az Innovációs Hivatal éléről menesztették, felkínáltak neki egy másik posztot is a kormányzatban, ő azonban ezt visszautasította, mert nem kívánt többé bent maradni a rendszerben.

„(...) úgy látom, hogy az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra” - mondta a tudós, aki saját szavai szerint „nem zárkózik el a politikai szerepvállalástól”. Szerinte ugyanis az ellenzéki oldalon hamar csalódásokat fog okozni, hogy az októberben megválasztott vezetők nem lesznek képesek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, a Fideszt több helyen is legyőző alkalmi koalíciók pedig szét fognak töredezni.

„Két jelentős választói csoportot is látok most. Az egyik befogta az orrát és leszavazott az úgynevezett összefogásra, mert elege volt a Fideszből. A másik befogta az orrát és leszavazott a Fideszre – mert amazokra azért mégsem. A lényeg, hogy mindkét oldal szavazói között sokan vannak a befogott orrúak, akiknek az elkötelezettsége nem erős, inkább a másik oldal elutasítása miatt szavaznak, jobb híján. És a harmadik csoportról se feledkezzünk meg: akik nem mentek el szavazni.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt