Pálinkás József szerint szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Pálinkás József atomfizikussal, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökével készített interjút a Válasz Online. Pálinkás, aki az Innovációs Hivatal vezetőjeként politizált a 2010 utáni kiépülő Orbán-rendszerben, 2002 előtt pedig miniszter volt az első Orbán-kormányban, azt mondta örül, hogy nem kellett részt vennie abban, amit a kormány az utóbbi években az MTA-val tett.

„Megkönnyebbülés, hogy az arrogáns, az ország érdekeit szerintem nem szolgáló kormánypolitikával való egyet nem értésemet ma nyugodtan kifejezhetem.”

Pálinkás szerint, miután az Innovációs Hivatal éléről menesztették, felkínáltak neki egy másik posztot is a kormányzatban, ő azonban ezt visszautasította, mert nem kívánt többé bent maradni a rendszerben.

„(...) úgy látom, hogy az ország szellemi, erkölcsi és külpolitikai konszolidációjához szükség van egy polgári, szabadelvű-konzervatív politikai formációra” - mondta a tudós, aki saját szavai szerint „nem zárkózik el a politikai szerepvállalástól”. Szerinte ugyanis az ellenzéki oldalon hamar csalódásokat fog okozni, hogy az októberben megválasztott vezetők nem lesznek képesek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, a Fideszt több helyen is legyőző alkalmi koalíciók pedig szét fognak töredezni.

„Két jelentős választói csoportot is látok most. Az egyik befogta az orrát és leszavazott az úgynevezett összefogásra, mert elege volt a Fideszből. A másik befogta az orrát és leszavazott a Fideszre – mert amazokra azért mégsem. A lényeg, hogy mindkét oldal szavazói között sokan vannak a befogott orrúak, akiknek az elkötelezettsége nem erős, inkább a másik oldal elutasítása miatt szavaznak, jobb híján. És a harmadik csoportról se feledkezzünk meg: akik nem mentek el szavazni.”

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.