Perrel fenyegeti az MTVA a propagandáról kitálaló egykori riportert

Balogh Krisztina, az MTVA egykori riportereFotó: Vargosz (reformatus.hu)

Az MTVA ügyvédein keresztül arra szólította fel Balogh Krisztinát, a közmédia egykori riporterét, hogy „az MTVA mint jogi személy személyiségi jogait sértő magatartását hagyja abba, illetve

(...) magánlevélben, sajnálkozását kifejezve kérjen bocsánatot az MTVA-tól. A magánlevélben járuljon hozzá, hogy az MTVA levelét nyilvánosságra hozhatja.”

Ha ez nem történik meg, folytatódik a levél, akkor a közmédia vezetése perbe fogja egykori munkatársát:

„ (...) ha jogsértő magatartását nem fejezi be, illetve a jogsértésekért a megjelölt elégtételt elmulasztja, akkor az MTVA, mint volt munkáltatója minden szükséges jogi lépést megtesz annak érdekében, ami a jó hírnevén esett csorba kiküszöböléséhez, valamint megőrzésre köteles üzleti, üzemi és egyéb adatok nyilvánosságra hozása miatt a munkáltatóra nézve hátrányos következmények sérelme megállapításához, kiküszöböléséhez, valamint szankcionálásához szükségesek.”

Balogh Krisztina 2016 augusztusában, 23 évesen gyakornokként került az M1 hírcsatornához, és egészen 2018 végéig dolgozott riporterként. A 2018. decemberi, a közmédia székházában történt erőszakos eseményeket követően döntött úgy, hogy távozik a csatornától. Idén augusztusban adott interjút a 444-nek, és mesélt a közmédiában eltöltött tapasztalatairól, többek közt arról, hogy 

„olyan stigma lett a közmédiában dolgozni, mint amikor lecigányoznak”. 

Balogh - aki korábban írt a Mandinerre is, és részt vett a Református Cigánymisszió programjában is - részletesen beszélt arról az interjúban, hogy 

  • a közmédia egyes szerkesztői a szájukba adják a politikai riportereknek a kérdéseket, 
  • elvárás, hogy a baloldali politikusokat nevetséges színben tüntessék fel,
  • nyílt titok, hogy a kommunikációs államtitkárságról küldik meg a használandó szövegpaneleket,
  • még a kulturális műsorok szerkesztése során is azt várták tőle, hogy migránsozzon, 
  • és az életmód típusú blokkokban sem szólalhattak meg a kormánnyal kritikus közéleti szereplők.

Az MTVA szerint Balogh nyilatkozata hátrányos helyzetben tünteti fel a szervezetet. Azt írják, hogy a Munkatörvénykönyv szerint „a jóhiszeműség és tisztesség elve szerint kell eljárni”, és „nem lehet olyan magatartást tanúsítani, ami a másik fél jogát, jogos érdekét sérti.” 

Az MTVA joggal bízhatott abban, írják, hogy a munkaszerződésben vállalt kötelezettségeinek, tehát a jóhiszeműség és a tisztesség elve szerinti eljárásnak, munkaviszonya megszűnésével is eleget tesz. Ezután figyelmeztetik, hogy szerződésében vállalta: a munkaviszony megszűnését követően sem tesz a másik fél személyiségi jogát sértő nyilatkozatot, kijelentést.

Végül a Ptk. egyes bekezdéseire utalva a levél azt sugalmazza, mintha Balogh Krisztina üzleti titkokat osztott volna meg a nyilvánossággal az interjúban. Viszont kínálnak kiutat is, a levél ugyanis azzal zárul, hogy

„várjuk - sajnálkozását kifejező, bocsánatot kérő - megtisztelő válaszát.”

Balogh Krisztina úgy döntött, hogy nem magánlevélben reagál a közmédia által küldött felkérésre, ezért az MTVA-tól kapott felszólításán túl megosztott velünk egy nyílt válaszlevelet is. A levelet Balogh Krisztina engedélyével teljes egészében közöljük:

„Mélyen tisztelt Papp Dániel Vezérigazgató Úr! 

Sajnálom, ha bármilyen módon azt a látszatot keltettem, hogy az M1 esetében nem egy objektív, pártatlan, kiegyensúlyozott hírcsatornáról van szó, hanem a kormányzó Fidesz-KDNP kampányeszközéről. 

Valójában be kell látnom, hogy ez a sugallat hamis, szemben az MTVA teljesen tényalapú tájékoztatásával, ezért elismeréssel kell adóznom kollégáim fáradhatatlan oknyomozó tevékenységéért, amellyel részletesen bemutatták és felgöngyölítették az olyan korrupciógyanús történeteket, mint a trafikmutyi, a Microsoft-botrány vagy az Elios-ügy. A közszolgálatiság mércéje szerint feltárták azt is, hogy miből gazdagodott meg hirtelen a miniszterelnök egykori gázszerelője, Mészáros Lőrinc, vagy veje, Tiborcz István. 

Örömmel láttam, hogy a köztévében egyáltalán nem érvényesül kettős mérce - ugyanolyan vehemenciával számolnak be az ellenzéki Czeglédy Csaba bírósági ügyéről, mint teszik azt a kormánypárti Mengyi Roland, Simonka György illetve Mondok József esetében. Így az M1 méltán említhető egy lapon a közismerten független, nemzetközi tekintetben mértékadó észak-koreai, venezuelai és szaúd-arábiai közszolgálati csatornákkal. Tanúsíthatom, hogy az MTVA-nál töltött időszakban sosem szembesültem teljes cenzúrával, hiszen mindig szabadon írhattam le azokat a tényeket, amelyek a kormány mondanivalóját alátámasztják. 

Értékelem továbbá, hogy az M1 továbbra is rendszeresen bemutat olyan súlyos és megvitatandó társadalmi problémákat, mint amilyen a gyermekszegénység, a lakhatási válság, vagy a vidéki falvak elnéptelenedése. Sajnos léteznek ugyanis olyan csatornák is Magyarországon, ahol csak akkor szólaltatnak meg kiszolgáltatott embereket, mikor azok a csok vagy a rezsicsökkentés miatt hálálkodnak a luxusjachtokon urizáló politikai elitnek. 

De mindezeknél nagyobbra becsülöm az MTVA-ban, hogy kampányszlogeneket ismételgető megmondóemberek helyett hozzáértő elemzőket hívnak szakérteni a közéleti műsoraikba. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek minél több létező véleményt megjelenítsenek, és ne csak a kormánnyal egybecsengő üzeneteket szajkózzák. Milyen unalmas is lenne. 

Annyira őszintén kérek bocsánatot a cégtől, mint amilyen őszintén igyekszik betartani az MTVA a közszolgálatiság alapelveit.

Barátsággal,
Balogh Krisztina,
volt munkavállaló
”