Drezda főpolgármestere szerint a „náci vészhelyzet” kifejezés annyira populista, hogy nem méltó az ügy komolyságához

Dirk Hilbert, a németországi Drezda főpolgármestere elhatárolódik a „náci vészhelyzet” kifejezéstől, ami a városi képviselőtestület egy október végén elfogadott nyilatkozatában szerepel – jelentette a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa azt mondta, a kifejezés annyira „populista”, hogy nem méltó az ügy komolyságához, és nem kíván hozzájárulni a társadalmi viták nyelvi természetű elmérgesedéséhez, ezért nem is használja ezt a kifejezést.

Dirk HilbertFotó: Robert Michael/dpa/AFP

A Szászország tartományi főváros önkormányzati képviselő-testülete „Náci vészhelyzet?” címmel fogadott el egy politikai nyilatkozatot, ami szerint fokozni kell az „antidemokratikus, antipluralista, emberellenes és szélsőjobboldali” tendenciák elleni erőfeszítéseket és erősíteni kell a civil társadalmat.

A nyilatkozatban kérdőjeles formában használt kifejezés az A párt (Die Partei) nevű viccpárt egyetlen képviselőjétől, Max Asenbachtól származik. A politikus a nyilatkozatában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, Drezdában alapított és a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalomra és a szászországi nagyvárosban az utóbbi években történt idegenellenes támadásokra hivatkozva elmondta, azért kezdeményezte az állásfoglalást, mert „Drezdának meggyűlt a baja a nácikkal”.

A határozati javaslatot Max Asenbach és két további független képviselő meg a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója közösen terjesztette elő. A javaslatot a Zöldek és az FDP soraiból is támogatták, végül 39 igen szavazattal, 29 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el október 30-án.

Időközben vita bontakozott ki a városban a „náci vészhelyzet” kifejezés körül. Bírálta a használatát többek között a drezdai idegenforgalmi vállalkozások szövetsége (Tourismusverband Dresden), aminek a vezetője, Johannes Lohmeyer azt mondta, a képviselőtestület határozatának címéül választott kifejezés általánosító gyanú alá helyezi a drezdaiakat, és súlyosan sérti a városuk, mint a világra nyitott és vendégszerető település tekintélyét. De a tények magukért beszélnek, a Drezdába érkezű külföldi vendégek számának növekedése azt jelzi, hogy „közel és távol nyomát sem látni vészhelyzetnek” – mondta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.