Drezda főpolgármestere szerint a „náci vészhelyzet” kifejezés annyira populista, hogy nem méltó az ügy komolyságához

2019 november 4., hétfő 17:32
46

Dirk Hilbert, a németországi Drezda főpolgármestere elhatárolódik a „náci vészhelyzet” kifejezéstől, ami a városi képviselőtestület egy október végén elfogadott nyilatkozatában szerepel – jelentette a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa azt mondta, a kifejezés annyira „populista”, hogy nem méltó az ügy komolyságához, és nem kíván hozzájárulni a társadalmi viták nyelvi természetű elmérgesedéséhez, ezért nem is használja ezt a kifejezést.

Dirk Hilbert Fotó: Robert Michael/dpa/AFP

A Szászország tartományi főváros önkormányzati képviselő-testülete „Náci vészhelyzet?” címmel fogadott el egy politikai nyilatkozatot, ami szerint fokozni kell az „antidemokratikus, antipluralista, emberellenes és szélsőjobboldali” tendenciák elleni erőfeszítéseket és erősíteni kell a civil társadalmat.

A nyilatkozatban kérdőjeles formában használt kifejezés az A párt (Die Partei) nevű viccpárt egyetlen képviselőjétől, Max Asenbachtól származik. A politikus a nyilatkozatában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, Drezdában alapított és a német nyilvánosságban szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalomra és a szászországi nagyvárosban az utóbbi években történt idegenellenes támadásokra hivatkozva elmondta, azért kezdeményezte az állásfoglalást, mert „Drezdának meggyűlt a baja a nácikkal”.

A határozati javaslatot Max Asenbach és két további független képviselő meg a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakciója közösen terjesztette elő. A javaslatot a Zöldek és az FDP soraiból is támogatták, végül 39 igen szavazattal, 29 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el október 30-án.

Időközben vita bontakozott ki a városban a „náci vészhelyzet” kifejezés körül. Bírálta a használatát többek között a drezdai idegenforgalmi vállalkozások szövetsége (Tourismusverband Dresden), aminek a vezetője, Johannes Lohmeyer azt mondta, a képviselőtestület határozatának címéül választott kifejezés általánosító gyanú alá helyezi a drezdaiakat, és súlyosan sérti a városuk, mint a világra nyitott és vendégszerető település tekintélyét. De a tények magukért beszélnek, a Drezdába érkezű külföldi vendégek számának növekedése azt jelzi, hogy „közel és távol nyomát sem látni vészhelyzetnek” – mondta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt