Óriási azeri olajmezőbe vásárolta be magát a Mol

A Mol hétfő délelőtt bejelentette, hogy megvásárolta az amerikai Chevron olajipari vállalat részesedését az ACG olajmezőben, illetve a mezőhöz tartozó BTC olajvezetékben. 

Az ACG (Azeri - Chirag - Gunashli) egy világszinten is komoly méretű tengeri olajmező, a Kaszpi-tenger Azerbajdzsánhoz tartozó részén található, és a Mol 9,57 százalékos tulajdonos lesz benne hamarosan. 

A kitermelést 1997-ben kezdték, a fő beruházó a British Petrol volt, és a BP a mai napig a legnagyobb tulajdonosa a mezőnek, illetve ők irányítják a kitermelési munkát is. A BP után az azeri állami olajvállalatnak, a Socar-nak van a második legnagyobb részesedése, míg mostantól a Mol lesz a harmadik legnagyobb tulajdonos. Tavaly naponta 584 ezer hordó olajat termeltek itt ki.

A mező olaját a BTC (Baku - Tbilisi - Ceyhan) olajvezetéken keresztül lehet eljuttatni a Földközi-tengerhez, vagyis Grúzián keresztül jut a törökországi (Ceyhan) kikötőbe. A Mol 8,9 százalékos részesedést szerzett ebben a vezetékbe, szintén a Chevronnal kötött üzlet részeként. 

Az ACG Field felirat melletti pöttyök a tengeri fúrótornyokat jelölik, a piros vonal pedig a vezetéket, amelynek egy részét szintén megvette a Mol.Fotó: mol.hu

A tulajdonrész lehetőséget ad a Mol-nak arra, hogy a kitermelt olaj rá eső részét saját maga értékesítse. Eladhatja más nagykereskedőknek is, de akár elszállíthatja saját finomítójába, Százhalombattára is.  

A mező- és a vezeték közel 10 százalékáért a Mol 1,57 milliárd dollárt, azaz több mint 460 milliárd forintot fizet a Chevronnak. 

Ez minden idők legnagyobb értékű külföldi befektetése, amit magyarországi cég hajtott végre. 

"A tranzakciót rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a MOL, a tranzakció nem befolyásolja a vállalat alaposztalék növelésére vonatkozó szándékát" - olvasható a cég közleményében. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.