Otthonában gyilkoltak meg egy ebola ellen küzdő újságírót Kongóban

Otthonában késelték halálra Papy Mombere Mahamba kongói újságírót, aki az elmúlt hónapokban azon dolgozott, hogy minél többeket világosíthasson fel az országban tomboló ebola-járványról. A merénylők Mahamba nejét is megsebesítették, és felgyújtották közös otthonukat.

A BBC beszámolója szerint Kongóban sokan hoaxnak tartják a járványt, azzal vádolva a leküzdésén dolgozókat, hogy csak meggazdagodni próbálnak. Emiatt gyakoriak a támadások a járvány megelőzésén, leküzdésén dolgozók ellen.

Mahamba halálhírét munkahelye, a Radio Lwemba egy másik újságírója, Jacques Kamwina erősítette meg az AFP-nek. A hatóságok csak annyit mondtak, hogy egy, az ebola megelőzésén dolgozó "közösségi munkást" gyilkoltak meg. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.