Cser-Palkovics: Esztergomban és Székesfehérváron tartsák az augusztus 20-i központi megemlékezéseket!

POLITIKA
2019 november 05., 19:06
comments 268

Székesfehérvár fideszes polgármestere kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

Cser-Palkovics András a Facebookon azt írta, Budapest felelőssége fővárosi szerepéből következően sok területen túlmutat a közigazgatási határain és az egész nemzet iránt fennáll, ezért megdöbbentőnek, szomorúnak és érthetetlennek nevezte, hogy az új Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének egyik első napirendje és döntése éppen a Szent István-szobor XIII. kerületi felállítására vonatkozó korábbi döntés felfüggesztése lett.

„A Fővárosi Közgyűlés döntésének fájdalmas üzenete tehát az a nemzet felé, hogy a magyarok fővárosa szimbolikusan elutasítja a magyarok államát megalapító királyt” – írta Cser-Palkovics.

A polgármester hiteltelennek tartaná, ha Szent István ünnepén az állami megemlékezéseket a jövőben is Budapesten tartanák, mert „az államalapító király többet érdemel annál, hogy az emlékét ápoló állami ünnep központi eseményei egy olyan városban kerüljenek megrendezésre, amely város vezetői így viszonyulnak történelmi személyiségéhez”.

Cser-Palkovics András 2017-ben
photo_camera Cser-Palkovics András 2017-ben Fotó: Botos Tamás/444

A Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára 24 igen és 2 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett felfüggesztette a Szent István-szobor elhelyezési munkálatait a XIII. kerületi Szent István parkban. Az előző testület korábban úgy határozott, hogy a park déli részén állítják fel az államalapító király egészalakos szobrát.

Az elfogadott javaslat szerint megvizsgálják a szobor elhelyezését a park más részén, és ha ez nem járna sikerrel, akkor keresnének az alkotásnak egy másik helyet.

Karácsony Gergely az előterjesztésében azt írta, a szobor elkészült, de helyi civil szervezetek arra kérték őt, hogy a felállítás tervezett helyét vizsgálja felül a fővárosi önkormányzat. Karácsony azt mondta, mindenképpen legyen Szent István-szobor a Szent István parkban, csak ne úgy, ahogy eredetileg tervezték. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.