Gordon Sondland bevallotta, hogy elvitte az ukrán elnök tanácsadójának az üzenetet arról a bizonyos ajánlatról

külföld
2019 november 05., 19:38
comments 77

Gordon Sondland, az USA Európai Unióba akkreditált nagykövete módosította a korábbi, zárt ajtók mögött a Trump elleni vádeljárást folytató nyomozóknak tett tanúvallomását azzal, hogy az egyik legfontosabb ukrán politikai tanácsadónak azt mondta, az amerikai biztonsági támogatás feltétele, hogy Ukrajna nyilvánosan bejelentsen egy vizsgálatot, ami segíteni fog Donald Trump elnöknek politikailag.

Sondland ügyvédje a bizottságnak egy levelet és a vallomásához egy 3 oldalas kiegészítést küldött, amiben azt írta, eszébe jutott egy szeptember 1-i beszélgetés Andrij Jermakkal, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadójával, és azt mondta neki, hogy a segítségnyújtás valószínűleg nem történik meg, amíg nem jelentik be a nyomozást.

Sondland vallomását nyilvánosságra is hozták, itt olvasható (pdf).

Gordon Sondland 2019. szeptember 5-én.
photo_camera Gordon Sondland 2019. szeptember 5-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A gyanú szerint Trump emberei arra próbálták rávenni az ukrán hatóságokat, hogy indítsanak nyomozást két ügyben, amik nagyban segíthetnék Trump újraválasztási kampányát: a Joe Biden és fia, Hunter elleni nyomozás elrendelésében, és az amerikai szélsőjobboldali sajtóban terjedő összeesküvés-elméletek alapján a 2016-os elnökválasztásba való vélt ukrán beavatkozás ügyében. Az ügyről legutóbb itt írtunk hosszabban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.