Trump ügyvédje levélben kért kegyelmet a román elnöktől korrupcióért elítélt üzletembereknek

A CNN szerint Donald Trump elnök ügyvédje, Rudy Giuliani levélben lobbizott Klaus Iohannis román elnöknél annak érdekében, hogy amnesztiát kapjon vagy előnyösebb elbánásban részesüljön egy Gabriel Popoviciu nevű román üzletember, aki ellen korábban a román korrupcióellenes ügyészség indított eljárást. Popoviciu ügyvédje, Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI korábbi igazgatója bérelte fel Giulianit, miután Popoviciu fellebbezését 2017-ben elutasították.

Giuliani nem sokkal azután lépett akcióba, hogy Donald Trump ügyvédje lett, és a román elnöknek írt levelében azt írta, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárásai sértik a joguralom elvét, és az, hogy korrupció miatt vagyonos üzletembereket és politikusokat sittelnek le, „rosszul hat a külföldi tőkebefektetésekre”. A levélben ugyan Giuliani nem említette név szerint sem Popoviciut, sem más elítéltet, amnesztiát kért a korrupcióellenes ügyészség által eljárás alá vont üzletemberekre.

A levélben írtak ellentétesek az Amerikai Egyesült Államok hivatalos külpolitikai irányvonalával, az amerikai külügy ugyanis nyilvánosan minden esetben üdvözölte a romániai korrupcióellenes ügyészség munkáját, és elítélte a romániai Szociáldemokrata Párt kritikáit, amiket az ügyészség működésével kapcsolatban felhoztak.

A CNN szerint ráadásul Popoviciu korábban a demokrata párti Joe Biden fiával, Hunter Bidennek is felvette a kapcsolatot, és segítséget kért rajta keresztül az amerikaiaktól. (Azért számított erre, mert Joe Biden akkoriben alelnök volt Barack Obama mellett.) Viszont miután az a kísérlete kudarcba fulladt, az üzletember elkezdett csatornákat keresni Donald Trump felé.

Az ügyben az is gyanús, hogy Giulianiról úgy tartották a republikánus pártban, hogy információi lehetnek Hunter Biden romániai ügyeiről, köztük állítólag törvénytelenekről is, így felmerül, hogy, esetleg Gabriel Popoviciun keresztül szerezhette ezeket az információkat, már ha egyáltalán tényleg vannak ilyenek a birtokában. (Balkan Insight)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.