Trump ügyvédje levélben kért kegyelmet a román elnöktől korrupcióért elítélt üzletembereknek

A CNN szerint Donald Trump elnök ügyvédje, Rudy Giuliani levélben lobbizott Klaus Iohannis román elnöknél annak érdekében, hogy amnesztiát kapjon vagy előnyösebb elbánásban részesüljön egy Gabriel Popoviciu nevű román üzletember, aki ellen korábban a román korrupcióellenes ügyészség indított eljárást. Popoviciu ügyvédje, Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI korábbi igazgatója bérelte fel Giulianit, miután Popoviciu fellebbezését 2017-ben elutasították.

Giuliani nem sokkal azután lépett akcióba, hogy Donald Trump ügyvédje lett, és a román elnöknek írt levelében azt írta, hogy a korrupcióellenes ügyészség eljárásai sértik a joguralom elvét, és az, hogy korrupció miatt vagyonos üzletembereket és politikusokat sittelnek le, „rosszul hat a külföldi tőkebefektetésekre”. A levélben ugyan Giuliani nem említette név szerint sem Popoviciut, sem más elítéltet, amnesztiát kért a korrupcióellenes ügyészség által eljárás alá vont üzletemberekre.

A levélben írtak ellentétesek az Amerikai Egyesült Államok hivatalos külpolitikai irányvonalával, az amerikai külügy ugyanis nyilvánosan minden esetben üdvözölte a romániai korrupcióellenes ügyészség munkáját, és elítélte a romániai Szociáldemokrata Párt kritikáit, amiket az ügyészség működésével kapcsolatban felhoztak.

A CNN szerint ráadásul Popoviciu korábban a demokrata párti Joe Biden fiával, Hunter Bidennek is felvette a kapcsolatot, és segítséget kért rajta keresztül az amerikaiaktól. (Azért számított erre, mert Joe Biden akkoriben alelnök volt Barack Obama mellett.) Viszont miután az a kísérlete kudarcba fulladt, az üzletember elkezdett csatornákat keresni Donald Trump felé.

Az ügyben az is gyanús, hogy Giulianiról úgy tartották a republikánus pártban, hogy információi lehetnek Hunter Biden romániai ügyeiről, köztük állítólag törvénytelenekről is, így felmerül, hogy, esetleg Gabriel Popoviciun keresztül szerezhette ezeket az információkat, már ha egyáltalán tényleg vannak ilyenek a birtokában. (Balkan Insight)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.