Panaszt nyújtott be a Momentum az ügyészséghez a NAV lefoglalós akciója miatt

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A párt október 30-án közleményben tudatta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya megjelent Múzeum úti székhelyükön,ahol kutatást, motozást és lefoglalást rendeltek el. A NAV akkor arról tájékoztatta az irodában dolgozókat, hogy teszik mindezt „költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából. Emiatt a Momentum most panaszt nyújtott be a IX. kerületi ügyészséghez – tudta meg a hvg.hu.

A november 6-án kelt panaszban a Momentum azt írja, úgy vélik, a nyomozó hatóság jogtalanul járt el. A párt már rögtön az eset után visszautasította az intézkedésről szóló határozatban szereplő vádakat.

A hivatalos panaszukban azt állítják, hiányzik a bűncselekmény gyanúja is, ráadásul semmi szükség nem volt a házkutatásra sem, hiszen adatkérés útján is hozzájuthattak volna a dokumentumokhoz.

„Bár maga a kényszerintézkedés lefolytatása – az eljáró nyomozók személyes hozzáállásának köszönhetően – kulturált mederben folyt, elfogadhatatlannak és jogsértőnek tartjuk, hogy a nyomozó hatóság érezhetően és tudhatóan politikai nyomásra, sokadik alkalommal szükségtelen, de látványos eljárási cselekményt végez a kormány politikai ellenfeleinél. A büntetőeljárás politikai célokra való felhasználása sérti a jogállamiság elvét, ahogyan a büntetőeljárási és anyagi jogi rendelkezéseket is – olvasható a dokumentumban.

A Momentum arra kéri az ügyészséget, hogy helyezze hatályon kívül a NAV határozatát, melyben kutatást, motozást és lefoglalást rendeltek el a pártnál, és szüntesse meg a lefoglalásokat.