Tíz településen ismétlik meg ma az önkormányzati választást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tíz településen tartanak ma megismételt önkormányzati választást Magyarországon reggel 6 és este 7 óra között: Komlón, Pettenden (Baranya), Nyéstán (BAZ-megye), Kisberényben, Lengyeltótiban, Taranyban (Somogy),  Szekszárdon (Tolna), Litéren (Veszprém), Várföldén (Zala). Részletes infók az NVI honlapján.

Csak Jászberényben kell teljesen megismételni a polgármester-választást, a többi településen néhány szavazókört érint az újrázás, ami mintegy 30 ezer választópolgárt jelent. 

Jászberényben Budai Lóránt, a Jobbik jelöltje nyert októberben hajszálnyival a fideszes Szabó Tamás előtt, aki későbbmegtámadta az eredményt, a választási bizottság pedig megállapította, hogy a választáson tapasztalható jogsértések megváltoztathatták a választók akaratát. 

A megismételt szavazások választási névjegyzékében ugyanazok szerepelnek, akik az október 13-aiban, kiegészülve azokkal, akik november 10-éig váltak nagykorúvá. Nem szerepelnek azonban a szavazóköri névjegyzékben azok, akik időközben a megismételtetett szavazás napja után létesítenek lakcímet a szavazókörben, illetve akik időközben elvesztették választójogukat.

Öt évvel ezelőtt 11 településen kellett a szavazást megismételni, 2010-ben 18, 2006-ban pedig 13 településen. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.