A törökök elkezdték hazatelepíteni a nyugati ISIS-harcosokat, egy amerikai a senkiföldjén ragadt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A török-görög határon, a senkiföldjén rostokol egy amerikai férfi, miután Törökország kiutasította, a görög hatóságok viszont nem engedték be az országba. A gyanú szerint az illető az Iszlám Állam (ISIS) tagja lehetett, jelenleg a törökök tarthatják fogva.

Fotó: DHA/AFP

Sülejman Soylu török belügyminiszter múlt hétfőn jelentette be, hogy haza fogják toloncolni a fogságba esett külföldi ISIS-eseket, mondván, hogy „Törökország nem lesz a külföldi dzsihádisták szállodája”. Azóta már hazaküldtek egy amerikai állampolgárt, csütörtökön pedig hét német is ugyanerre a sorsra juthat. Folyamatban van két ír, tizenegy francia és három dán állampolgár ügye, de egyelőre nem tudni, összesen hány embert akarnak hazatelepíteni. 

Ankara többször bírálta az európai országokat, amiért ahelyett, hogy visszafogadnák az ISIS-hez csatlakozó embereket, inkább megfosztják őket az állampolgárságuktól, ezzel Törökországot hozva nehéz helyzetbe. A britek plédául több mint száz, különböző terrorszervezethez elszegődött ember esetében jártak el így 2010 óta. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Washingtonba látogat, ahol valószínűleg erről a témáról is tárgyalni fog. (The Guardian

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.