A törökök elkezdték hazatelepíteni a nyugati ISIS-harcosokat, egy amerikai a senkiföldjén ragadt

külföld
2019 november 12., 07:34
comments 141

A török-görög határon, a senkiföldjén rostokol egy amerikai férfi, miután Törökország kiutasította, a görög hatóságok viszont nem engedték be az országba. A gyanú szerint az illető az Iszlám Állam (ISIS) tagja lehetett, jelenleg a törökök tarthatják fogva.

photo_camera Fotó: DHA/AFP

Sülejman Soylu török belügyminiszter múlt hétfőn jelentette be, hogy haza fogják toloncolni a fogságba esett külföldi ISIS-eseket, mondván, hogy „Törökország nem lesz a külföldi dzsihádisták szállodája”. Azóta már hazaküldtek egy amerikai állampolgárt, csütörtökön pedig hét német is ugyanerre a sorsra juthat. Folyamatban van két ír, tizenegy francia és három dán állampolgár ügye, de egyelőre nem tudni, összesen hány embert akarnak hazatelepíteni. 

Ankara többször bírálta az európai országokat, amiért ahelyett, hogy visszafogadnák az ISIS-hez csatlakozó embereket, inkább megfosztják őket az állampolgárságuktól, ezzel Törökországot hozva nehéz helyzetbe. A britek plédául több mint száz, különböző terrorszervezethez elszegődött ember esetében jártak el így 2010 óta. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Washingtonba látogat, ahol valószínűleg erről a témáról is tárgyalni fog. (The Guardian

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.