730 kilónyi tiszta heroint foglaltak le Szlovéniában és Budapesten

bűnügy
2019 november 13., 12:28
comments 147
link Forrás

Több mint 17 milliárd forintot érő heroinszállítmányt foglaltak le a napokban Budapesten és a szlovéniai Koperben bűnügyi együttműködés keretében, ilyen nagy fogásra a két országban évtizedek óta nem volt példa – jelentették be a két ország hatóságai közös sajtótájékoztatón szerdán, Nagykanizsán.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu
photo_camera Fotó: ORFK/police.hu

Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője azt mondta, a szlovén hatóságok bukkantak rá Koperben egy konténerben arra a 730 kilogrammnyi tiszta heroinra, aminek a címzettje egy budapesti cég volt.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu
photo_camera Fotó: ORFK/police.hu

A feketepiacon kb. 17,5 milliárd forint értékű szállítmány egytizedét a két ország hatóságai ellenőrzött körülmények között engedték tovább Budapestre, ahol elfogták és letartóztatták a szállítmányt fogadó 47 éves K. Richárdot.

A rendőrök az év első felében tudták meg, hogy a budapesti férfi nagy mennyiségű kábítószert akar Magyarországra csempészni. Ezt erősítette meg október 30-án a szlovén vámhatóság, majd a rendőrség vizsgálata, ami alapján egy Iránból Magyarországra tartó konténer vámellenőrzésekor találtak 730 kg heroint. A címzettje a K. Richárdhoz köthető budapesti cég volt.

A szlovén és a magyar rendőrség és főügyészség, továbbá az Europol és az Eurojust együttműködésével végrehajtott akció során Szlovéniában lefoglaltak 661 kg, buborékfólia-tekercsekbe rejtett heroint. A fennmaradó 69 kilót a rendőrök fedett akcióban engedték tovább Koperből a tornyiszentmiklósi határon át Budapestre.

Boross Zoltán elmondta, hogy a heroin november 5-én érkezett meg egy budapesti telephelyre, ahol a gyanúsított egy bérelt raktárban elrejtette. A férfit a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség elfogta, a lakásán csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, 7 millió forintot és kb. 70 ezer eurót foglaltak le. A büntetlen előéletű férfit a bíróság november 8-án letartóztatta.

link Forrás

Szakértői vizsgálat szerint a Budapestre került, rendkívül tiszta heroin feketepiaci értéke a higításától függően 1,6 és 4,1 milliárd forint közötti értéket képvisel, de a nyomozás szerint a teljes 730 kilogrammnyi drog célállomása is Magyarország lett volna.

Csesztregi Tamás, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézetének igazgatója azt mondta, nagyon tiszta heroinról van szó, ami nem tartalmaz más „felütőanyagot”. A kb. 65 százalék heroin mellett csak a gyártáskor keletkező szokásos melléktermékek találhatók a kb. 70 kiló drogban. Ilyen mennyiségű és ilyen tisztaságú heroint utoljára a 2000-es évek elején foglaltak le Magyarországon.

photo_camera Fotó: ORFK/police.hu
photo_camera Fotó: ORFK/police.hu

A szakértő az MTI érdeklődésére hozzátette: ha a szállítmány utcai forgalomba kerül a higítás után, meghaladta volna a magyarországi egész éves feketepiaci heroinfogyasztás teljes mennyiségét.

Nedjan Jerman, a szlovén Vám- és Pénzügyőrség koperi irodájának igazgatóhelyettese azt mondta: papíron az Egyesült Arab Emirátusokból egyiptomi átrakodás után került a konténer a koperi kikötőbe október 29-én, de kiderítették, hogy valójában Iránból indították útnak a rakományt. A gyanús körülmények miatt először röntgennel átvilágították, majd miután a felvételek alapján szokatlanak minősítették a tartalmát, illetve kutyás kereséssel is kábítószert gyanítottak a raktérben, felnyitották a konténert.

Az összesen 437 fóliatekercsből 42-nek a súlya eltérő volt, ezek felnyitásakor került elő 1421 csomagban együttesen kb. 730 kg heroin.

Szlovénia 1991-es fennállása óta ez volt a legnagyobb heroinfogás az országban, tavaly például 300 kilót találtak egy szintén Iránból érkezett konténerben.

Dean Juric, a Koperi Rendőrigazgatóság bűnügyi főosztályának vezetője arról beszélt, a magyar hatóságokkal egyeztetve állapodtak meg arról, hogy a szállítmány egy részét ellenőrzött körülmények között tovább engedik Budapestre, hogy elfoghassák a címzettjét.

link Forrás

A kikötőben egy magyar kamionsofőr jelent meg november 4-én, ő vette át gyanútlanul a szállítmányt, és azt a szlovén rendőrök megfigyelésével végigvitte az országon. November 5-én lépte át a magyar határt, ahol már a magyar rendőrök vették át a követését, egészen a célállomásig. (police.hu, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.