A Türk Tanács budapesti európai képviselete diplomáciai mentességet kap

2019 november 13., szerda 15:03
253

Magyarország tavaly megfigyelő tagja a Türk Tanácsnak – aminek a tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán –, itt beszélt Orbán Viktor a kipcsakvérről.

Szijjártó Péter januárban fogadta Bagdad Amrejevet, a Türk Tanács főtitkárát, és a külügyminiszter már akkor jelezte, hogy a Türk Tanács európai képviseletét Budapesten hozhatnák létre. Ez szeptemberben meg is történt.

Az Index azt írja, hogy a Fidesz ma több törvényt és módosítót is benyújtott, és Ungár Péter LMP-s képviselő a Facebookon arról írt, ezek egyike a Türk Tanács budapesti képviseletéről szól:

„Ennek az új irodának a vagyona mentesül a közteherviselés és a jogszolgáltatás alól, a személyzete nemzetközi mentességet élvez, ráadásul az iroda költségvetését a magyar államnak kell biztosítania. Nehezen látom, hogy miért lenne erre szükség és ezért a Nemzetbiztonsági bizottsághoz fordulok, hogy adjanak magyarázatot miért szolgálja ez Magyarország nemzeti érdekeit.”

A magyar csapat a III. Nomád Világjátékok hivatalos megnyitóján, a kirgizisztáni Csolpon Atában 2018. szeptember 2-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A lap azt írja, a törvénytervezetben ezek szerepelnek:

  • Magyarország a budapesti irodát bérleti vagy egyéb díj nélkül bocsátja rendelkezésre, évente fedezve az Iroda költségvetését. Az iroda mentesül minden közvetlen adó alól (például: jövedelemadó, társasági adó, különös fogyasztási adó, gépjárműadó, egyéb hasonló közvetett adók).
  • Az iroda vagyona, eszközei és archívumai (függetlenül attól, hogy hol és kinél vannak) a feladataival kapcsolatban mentesülnek a házkutatás, lefoglalás, elkobzás, kisajátítás és a végrehajtó, közigazgatási, bírói vagy igazságszolgáltatási szervek bármely egyéb beavatkozása, továbbá bármilyen jogi eljárás, közigazgatási vagy bírósági eljárás alól, kivéve azokat az eseteket, amikben a Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa lemondott mentelmi jogáról.
  • Az iroda dolgozói mentesek hivatalos minőségükben, szóban és írásban tett nyilatkozataik és összes egyéb hivatalos tevékenységük tekintetében a joghatóság alól, illetve a házastársaikkal és az eltartott hozzátartozóikkal együtt a bevándorlási korlátozások és az idegenrendészeti nyilvántartásba vétel alól.
  • A Türk Tanács Külügyminisztereinek Tanácsa jogosult és köteles lemondani az iroda személyzet bármelyik tagjának mentelmi jogáról, ha szerinte a mentelmi jog akadályozná az igazságszolgáltatást, és arról a Türk Tanács érdekeinek sérelme nélkül le lehet mondani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt