Kocsis Máté: Több milliós büntetést kaphatnak a parlamenti rendbontók

parlament
2019 november 13., 15:37
comments 201

A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP – közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté a Parlamentben az elmúlt időszakban történt „példátlan durvaságokkal” indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék „vadabb” képviselői által tanúsított magatartást. Említette tavaly december 12-i ülésnapot, amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja a helyét a pulpituson, majd zavarták az ülést, illetve Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti tiltakozását, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.
photo_camera Hadházy Ákos feliratot tart a kezében Orbán Viktor napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye. Szerinte a tavaly decemberi történéseket és Hadházy magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna. Belgiumban például ilyen esetben a következő 8-10 ülésről is kitilthatták volna a képviselőt, az Egyesült Királyságban 20 napra felfüggeszthették volna a képviselői jog gyakorlását, Németországban pedig 30 napra ki lehetett volna utasítani a rendbontót az ülésteremből – említett Kocsis példaként három demokratikus országot.

Kocsis szerint az eddigi tiszteletdíj-csökkentéseknek elhanyagolható volt a visszatartó erejük, az érintettek „mellényzsebből kifizették”, ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje.

Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat – mondta, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a Parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is „elbukhatják”, vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg – mondta Kocsis Máté. Szerinte „fizetni fog, mint a katonatiszt”, mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a Parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

A „notórius bekiabálók”, akik „képtelenek uralkodni az indulataikon”, fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak – mondta Kocsis példaként a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, illetve a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest említve.

A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. Kocsis a DK-s politikus szavaira úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást, aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania. Kocsis Máté azt mondta, a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői (köztük az alelnökök és a jegyzők) is részesei a rendfenntartásnak.

A közmédia vezetőjének többé nem kell szóba állnia az ellenzékkel?

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is, mert gátat szeretnének szabni annak, hogy képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal rontanak be állami szervek épületébe – mondta. Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és nekik a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk, de a képviselő csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. „A képviselői jog nem a bárhová berontás joga” – mondta Kocsis.

Szél Bernadett független képviselő erről az előre egyeztetésről azt írta, hogy sok esetben épp az ellenőrzési munkájában akadályozná, mert a képviselői munkájának része volt, hogy olyan helyekre megy be, ahová máshogy nem engednének be, és feltárja a körülményeket, például, hogy hogyan élnek egy gyerekotthonban. „Többnyire bejelentés nélkül. Mert volt olyan gyermekotthon, ahova előzetesen bejelentkeztem, és utána jött az információ, hogy előtte nagytakarítás és bútorok beszerzése ment egész éjszaka” – írta Szél. Azt is írta: „A képviselői belépési jog kiüresítése nem ma kezdődött, de eddig legalább megvolt a lehetőségem arra, hogy akár váratlan látogatás keretében kérjek tájékoztatást. Most ezt is el akarja venni a Fidesz.”

Az egész ügy akkor lett kérdéses, amikor az előző télen ellenzéki képviselők mindenhogyan próbálkoztak, de a közmédia vezetője sehogy sem volt hajlandó őket fogadni.

60 napra is kitiltható egy rossz képviselő

A módosítás szerint fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát. Kocsis reméli, ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni, mert ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő „sebet ejt” egy másikon.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.
photo_camera Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Más témában, a polgármesteri végkielégítések mértékét firtató kérdésre Kocsis Máté azt mondta: a szabadságmegváltás törvény szerint jár, és ha néhány polgármester miatt ezen változtatnának, akkor több 10 ezer köztisztviselő esetében is változtatni kellene, amit nem szeretnének. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.