Az Egyesült Államok elismerte az átmeneti bolíviai elnököt

külföld
2019 november 14., 05:09
comments 38
Jeanine Áñez integet a La Paz-i Quemado Palota erkélyéről, miután elnökké nyilvánította magát.
photo_camera Jeanine Áñez integet a La Paz-i Quemado Palota erkélyéről, miután elnökké nyilvánította magát. Fotó: AIZAR RALDES/AFP

Az Egyesült Államok elismerte Jeanine Ánezt Bolívia átmeneti elnökének, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter gratulált az új vezetőnek - jelentette be szerda esti közleményében az amerikai külügyminisztérium.

A közleményben az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: „az Egyesült Államok üdvözli Jeanine Ánez szenátort, aki elvállalta, hogy ideiglenes államfőként Bolívia alkotmányát és az Amerika-közi Demokratikus Chartát tiszteletben tartva átvezeti nemzetét a demokratikus átmenet időszakán”. Az Amerika-közi Demokratikus Charta a közép- és dél-amerikai államokat tömörítő Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) alapvető demokratikus elveket lefektető alapszabályzata.

Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „örömmel működik együtt az Amerikai Államok Szervezetével, Bolívia alkotmányos intézményeivel és a bolíviai néppel is a szabad és tisztességes választások mielőbbi megtartása érdekében”.

„Minden felet arra szólítunk fel, hogy az elkövetkező hetekben óvja a demokráciát, és tartózkodjék az erőszaktól” - fogalmazott a külügyminiszter.

Bolíviában október 20-án elnökválasztás volt, amelyen ismét a 2006 óta hatalmon lévő Evo Morales nyert. A bolíviaiak jó része szerint a választások nem voltak tisztességesek, és az AÁSZ is számos szabálytalanságról és csalásról számolt be. A zavargásokba fulladt elégedetlenség és a hadsereg nyomása után Morales vasárnap lemondott, majd Mexikóban kapott menedéket. Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és szerdán az elnöki palotában mondott beszédében bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar.

Az ideiglenes államfő leszögezte azt is, hogy Bolíviában nem történt államcsíny, és az országnak maga mögött kell hagynia az általa totalitáriusnak minősített Morales-rendszert.

A zavargások közben folytatódnak: helyi idő szerint szerda este agyonlőttek egy húszéves férfit Yacapaniban, Santa Cruztól nem messze. A férfi Evo Morales volt elnök hívei és a rendőrség közötti összecsapásokban vesztette életét.  Ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma az elnökválasztás óta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.