Gruevszki menedékjogára is rákérdeztek Várhelyinél

Hogyan értékelné, ha bármelyik EU-s tagállam kormánya menedékjogok adna valamelyik csatlakozásra váró ország elítélt miniszterelnökének?” - a Politico szerint többek között ezt a kérdést is megkapta írásban Várhelyi Olivér, akiről csütörtökön derült ki, hogy nem ment át az első fordulón, így egyelőre nem lehet bővítési biztos. Ugyanakkor a szóbeli meghallgatás után egy második körben, írásban is tehetnek fel neki kérdéseket az Európai Parlament képviselői.

Várhelyi Olivér a belga királyi család újévi fogadásán idén januárban.Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA/AFP

De arra is rákérdeztek a magyar jelöltnél, hogy korlátozva vagy befolyásolva érzi-e a magát a kötelezettségei teljesítésében azok után, hogy Orbán Viktor a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján azt mondta: „Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit.”

A magyar miniszterelnök kijelentése szemben áll az uniós szabályokkal, amik kimondják: az Európai Bizottság tagjait bár a kormányok delegálják, kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat. 

A kormány eredetileg Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert jelölte az Európai Bizottságba, de az ő jelölése elbukott, ezután jött Várhelyi.

Egyéb az Európai Parlament a román és a francia jelölteket elfogadta, így már csak Várhelyi kinevezése lóg a levegőben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó