Palkovics: Az ország egyik legsikeresebb programsorozata lehet a Modern Gyárak Éjszakája

gazdaság
2019 november 15., 18:49
comments 177

 A Modern gyárak éjszakája programsorozat a kapcsolat lehetőségét teremti meg a korszerű magyarországi ipar, az erős magyar vállalkozások és a magyar emberek között – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. kecskeméti gyárában, a harmadik alkalommal megrendezett Modern gyárak éjszakája országos programsorozat megnyitóján.

Palkovics László hangsúlyozta: a gyárak most bemutathatják magasan automatizált tevékenységeiket, az általuk kínált fejlődési és munkalehetőségeket. A modern technológiákat akkor lehet ugyanis elfogadtatni a leghatékonyabban a hazai vállalkozókkal, ha előnyeiről személyesen győződhetnek meg.

A programsorozat révén a magyar családok is kézzelfogható közelségben tapasztalhatják meg, hogy városaikban példaértékű vállalatok, nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek működnek.  Egy modern gyárat meglátogató fiatal ötletet meríthet a szakmaválasztáshoz, a már jelenleg is dolgozók pedig kedvet kaphatnak egy új pálya kipróbálásához.

A miniszter emlékeztetett: a magyar gazdaság 2010 óta Európa sereghajtói közül a kontinens legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé került. A harmadik negyedévi hazai GDP növekedés meghaladta az öt százalékot, és az éves növekedés is várhatóan eléri majd az öt százalékot.

Palkovics László Győrben, a World Robot Olympiad (WRO) robotépítési és programozási világverseny döntőjén, 2019. november 8-án.
photo_camera Palkovics László Győrben, a World Robot Olympiad (WRO) robotépítési és programozási világverseny döntőjén, 2019. november 8-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A miniszter szerint a lendületes fejlődés jelentős részben annak tudható be, hogy az elmúlt években struktúraváltás történt a magyar gazdaságban, amely az ipar és a szolgáltatások terén is a csúcstechnológia irányába mozdult el.

Az IMF adatai szerint Magyarországon – Németországhoz vagy Dániához hasonlóan – az ipar által előállított hozzáadott értékből mintegy 70 százalékkal részesül a high-tech szektor. Lengyelországban ez az arány 20, Kínában pedig 40 százalék – sorolta.

Mint mondta: a sajátos szerkezetű magyar gazdaságban a hozzáadott értéket nagyjából fele-fele arányban adják a nemzetközi cégek és a magyar vállalatok. A miniszter szerint, a fenntartható növekedéshez azonban az kell, hogy a magyar tulajdonú cégek hozzáadott értéküket jelentősen növelve átvegyék a stafétát.

Emlékeztetett: a magyar kormány ennek érdekében 2010 óta uniós társfinanszírozással több mint 1300 milliárd forint fejlesztési forrást tett elérhetővé a vállalkozások számára. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap az elmúlt három évben hazai forrásból 100 milliárd forinttal támogatta a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységét. A Beszállító fejlesztési program 9 milliárd forint, az Építőipari támogatási program 28 milliárd forint keretösszeggel segítette a magyar cégeket, az Irinyi Tervből pedig 6 milliárd forint jutott a kis- és középvállalkozásokhoz.

Palkovics László kiemelte: a kormány célja az, hogy a magyar gazdaság gerincét minél nagyobb mértékben a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások adják. Ezt a célt szolgálja a több mint ezer vállalkozó, számos szakmai szervezet bevonásával kidolgozott Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája, a kkv-stratégia, amelynek hét pillére közé tartozik a digitalizáció, az innováció ösztönzése, a nemzetközi piacokon való megjelenés mellett a technológiaváltás is.

A korszerű technológiákkal való megismerkedésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezése, az országos lefedettségű Modern gyárak éjszakája programsorozat 19 megyében és Budapesten, összesen 73 helyszínen biztosít lehetőséget több mint 6 ezer látogató számára - tette hozzá Palkovics László.

Barta-Eke Gyula, az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (Ifka Kft.) ügyvezető igazgatója a szervezők nevében elmondta: a Modern gyárak éjszakája programsorozaton az első évben 25 gyár és 2 ezer ember, a második évben 36 gyár és 2800 ember vett részt, idén pedig 73 üzem és több mint 6500 ember. A program fontos célja a példaértékűség, számos példát mutatnak be arra, hogy Magyarországon nemcsak a külföldi tulajdonú, de a magyar vállalatok is képesek megfelelni a kihívásoknak, és képesek az innováció és a kutatásfejlesztés területén világhírű eredményeket elérni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.