Egyre több kaliforniai városban tiltják, hogy bekössék a földgázt az új házakba

környezetvédelem
2019 november 16., 10:27
comments 301

Az elmúlt fél évben már 13 kaliforniai város önkormányzata rendelkezett arról, hogy jövő évtől az új házakba és lakásokba nem lehet bevezetni a földgázt. Csak elektromos eszközök lehetnek ezentúl az új otthonokban. Többek között az egyeteméről ismert Berkeley, és a luxusvilláiról híres Santa Monica is az érintett városok között van. A kaliforniai tapasztalatokat az USA több másik államában is vizsgálják, hasonló lépésekre készülve.

A földgáz tiltása mögött környezetvédelmi érvek vannak: a gáz elégetésével szén-dioxid kerül a levegőbe, és ez hozzájárul a globális felmelegedéshez. Kalifornia állami szinten 2045-re nullára akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsájtását, e célhoz is illik a fenti szabályozás.

photo_camera Santa Monicában ilyen fotót új lakásban 2020-tól már nem lehet majd készíteni. Fotó: MARIO TAMA/AFP

Ugyanakkor Amerikában még tart a földgáz nagy felfutása, ami a repesztéses kitermelési technológia elterjedésével indult a 2000-es évek elején. Eleve sok áramot gázerőművek termelnek, és ahol ez a helyzet, ott semmi értelme átállni gázról áramra, hiszen ugyanúgy gázt kell égetni hozzá. A lakossági földgázfelhasználás országos szinten növekszik, a kaliforniai kísérlet így egyelőre szembe megy a nagy trenddel. (USA Tuday)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt