Lelőttek legalább öt tüntetőt Bolíviában

külföld
2019 november 16., 18:28
comments 124

Pénteken Bolívia több városában is tüntetéseket rendeztek a Mexikóba menekült elnök, Evo Morales mellett, illetve az új, jobboldali kormány ellen.

Sacaba városában a rendőrök legalább öt tüntetőt megöltek, amikor éles lőszerrel lőttek a tömegbe. A fővárosban, La Pazban, könnygázzal oszlattak. 

Evo Morales 2006-tól múlt vasárnapig volt Bolívia elnöke. Az ország első indián származású vezetője Venezuelával és Kubával szövetségben baloldali fordulatot hozott. 

Komoly vitákat váltott ki azzal, hogy szerette volna átírni az alkotmányt, hogy negyedszerre is indulhasson idén az elnökválasztáson. Az alkotmánymódosításról kiírt népszavazást azonban elvesztette, ám egy bírósági határozattal így is kikényszerítette, hogy elindulhasson az októberi választáson.

Tömegoszlatás Sacaba városában.
photo_camera Tömegoszlatás Sacaba városában. Fotó: STR/AFP

A választást elvben megnyerte, de az ellenzék és külföldi megfigyelők szerint is csalások történtek. Morales a tiltakozások hatására beleegyezett a választás megismétlésébe, de addigra a hadsereg vezetése ellene fordult, és ő Mexikóba menekült. 

Azóta a jobboldal vette át a hatalmat. Azt ígérik, hogy hamarosan új választást tartanak, de azon Morales már nem vehet részt. Morales viszont Mexikóból azt üzente, hogy haza akar menni, és indulni készül a következő választáson is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.