Lelőttek legalább öt tüntetőt Bolíviában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Pénteken Bolívia több városában is tüntetéseket rendeztek a Mexikóba menekült elnök, Evo Morales mellett, illetve az új, jobboldali kormány ellen.

Sacaba városában a rendőrök legalább öt tüntetőt megöltek, amikor éles lőszerrel lőttek a tömegbe. A fővárosban, La Pazban, könnygázzal oszlattak. 

Evo Morales 2006-tól múlt vasárnapig volt Bolívia elnöke. Az ország első indián származású vezetője Venezuelával és Kubával szövetségben baloldali fordulatot hozott. 

Komoly vitákat váltott ki azzal, hogy szerette volna átírni az alkotmányt, hogy negyedszerre is indulhasson idén az elnökválasztáson. Az alkotmánymódosításról kiírt népszavazást azonban elvesztette, ám egy bírósági határozattal így is kikényszerítette, hogy elindulhasson az októberi választáson.

Tömegoszlatás Sacaba városában.Fotó: STR/AFP

A választást elvben megnyerte, de az ellenzék és külföldi megfigyelők szerint is csalások történtek. Morales a tiltakozások hatására beleegyezett a választás megismétlésébe, de addigra a hadsereg vezetése ellene fordult, és ő Mexikóba menekült. 

Azóta a jobboldal vette át a hatalmat. Azt ígérik, hogy hamarosan új választást tartanak, de azon Morales már nem vehet részt. Morales viszont Mexikóból azt üzente, hogy haza akar menni, és indulni készül a következő választáson is. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.