Tüntetnek az emberek Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Irán számos nagyvárosban tüntetések alakultak péntek este, mert a kormány váratlanul jelentős, 50 százalékos benzináremelést jelentett be.

Az olajban egyébként gazdag Iránban a helyiek rendkívül olcsón juthattak benzinhez: 1 liter mindössze 72 forintnak megfelelő riálba került péntek éjfélig. Pénteken azonban a kormány bejelentette, hogy a benzin ára 107 forintra emelkedik, és ezen az áron is autónként egy hónapban csak 60 litert lehet vásárolni.

Felháborodott emberek kezdtek tüntetésbe az intézkedés ellen az ország sok nagyvárosában, és óriási dugók alakultak ki a benzinkutaknál, hogy utoljára még olcsóbban tankolhassanak az emberek. 

Tankolás Teheránban.Fotó: STR/AFP

Iránban az újra bevezetett amerikai szankciók nyomán sokat romlott a gazdasági helyzet: idén 40 százalékos inflációval és a GDP 9 százalékpontos esésével számolnak. 

Ugyanakkor a kormány azt állítja, hogy a benzinből érkező megnövekedett bevételek nem a költségvetés foltozgatására megy, hanem családtámogatási intézkedésekre költik majd, az utolsó riálig. (deutsche welle)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.