Tüntetnek az emberek Iránban, mert 107 forintra emelték a benzin árát

külföld
2019 november 16., 08:42
comments 128

Irán számos nagyvárosban tüntetések alakultak péntek este, mert a kormány váratlanul jelentős, 50 százalékos benzináremelést jelentett be.

Az olajban egyébként gazdag Iránban a helyiek rendkívül olcsón juthattak benzinhez: 1 liter mindössze 72 forintnak megfelelő riálba került péntek éjfélig. Pénteken azonban a kormány bejelentette, hogy a benzin ára 107 forintra emelkedik, és ezen az áron is autónként egy hónapban csak 60 litert lehet vásárolni.

Felháborodott emberek kezdtek tüntetésbe az intézkedés ellen az ország sok nagyvárosában, és óriási dugók alakultak ki a benzinkutaknál, hogy utoljára még olcsóbban tankolhassanak az emberek. 

Tankolás Teheránban.
photo_camera Tankolás Teheránban. Fotó: STR/AFP

Iránban az újra bevezetett amerikai szankciók nyomán sokat romlott a gazdasági helyzet: idén 40 százalékos inflációval és a GDP 9 százalékpontos esésével számolnak. 

Ugyanakkor a kormány azt állítja, hogy a benzinből érkező megnövekedett bevételek nem a költségvetés foltozgatására megy, hanem családtámogatási intézkedésekre költik majd, az utolsó riálig. (deutsche welle)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.