A bokájánál fogva húzták ki az oxfordi előadóteremből és dobták ki a vak fekete diákot, majd ellene indult eljárás, amiért ijesztően hadonászott közben a kezével

ÉLET
2019 november 18., 05:21
photo_camera Azamatit erőszakosan rángatják az előadóban.

Amikor Ebenezer Azamati, az oxfordi egyetem 25 éves, ghánai származású posztgraduális politológushallgatója elhelyezett egy könyvet az Oxford Union, a világ egyik leghíresebb egyetemi vitaklubja előadótermének egyik bejáratközeli padján, majd elment vacsorázni, még nem sejthette, hogy amikor visszatér, hogy meghallgasson egy aktuálpolitikai vitát, szó szerint másodperceken belül az utóbbi időbb legbizarrabb rasszista támadásának áldozata lesz. 

Azért a legbizarrabbé, mert a történet összes szereplője művelt, tekintélyes vagy kifinomult vagy mindhárom egyszerre. 

Amikor a vak és ennek megfelelően fehér bottal járó Azamati visszaért az előadóba, a biztonsági őr nem akarta engedni, hogy elfoglalja a lestoppolt helyét. A férfi ennek ellenére leült, de az őr szinte azonnal ráncigálni kezdte, egyre erőszakosabban, a látássérült diák tiltakozásával nem törődve, hogy nemsokára a bokájánál fogva szó szerint kihúzzák a helyiségből, majd kidobják az épületből. 

Egy diáktársa később azt nyilatkozta, hogy

“Harminc másodperccel azután, hogy leült, bejött a biztonsági őr. Öt másodperccel később már meg is fogta Azamatit, aki a padba kapaszkodott. Harminc másodperccel később már a bokájánál fogva húzták a padlón.”

Mindez annak az 1823-ban az oxfordi egyetemre járó diákok által alapított Oxford Unionnak az épületében történt, ami a világ legtekintélyesebb diákszervezeteinek egyike, és ami kifejezetten azért jött létre, hogy a hallgatók bármiről szabadon eszmét cserélhessenek. A Union híres arról, hogy a világ legtekintélyesebb politikusai, tudósai és művészei szoktak vitaesteket tartani náluk.

Bár az üggyel a teljes brit sajtó foglalkozik, azt senki sem tudta kinyomozni, hogy egyáltalán mi volt az alapprobléma, így csak következtetni lehet az esetről készült videók alapján, hogy a szervezők azt hihették, hogy Azamati egy potyázó külsős, aki beszökött a vitaestre. De ő a szervezet tagja, akinek minden joga megvolt meghallgatni a vitát. 

Az ügy utóélete azonban legalább olyan cifra, mint maga az alapbotrány. Azamati indokolatlan és kirívóan erőszakos eltávolítása után - a videón jól látszik, hogy végig ott volt mellette a fehér botja, tehát azt minimum tudniuk kellett róla, hogy nem lát - ugyanis fegyelmi eljárást indított ellene az Oxford Union. 

Igen, a kidobott diák ellen, arra való hivatkozással, hogy a földre lökése és kihúzása közben megfélemlítő mozdulatokat tett a karjával. 

A fegyelmi eljárás eredménye az lett, hogy Azamati tagságát két szemeszterre felfüggesztették. Miután az ügy kitudódott, olyan óriási felháborodás tört ki, hogy a következő tárgyaláson a büntetést visszavonták, a Union pedig nyilvánosan elnézést kért. Ennek ellenére egyre többen követelik a szervezet elnökének, Brendan McGrath-nak a lemondását.

(via Telegraph, Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.