Megnyugtatta az államtitkár az alternatív iskolák képviselőit, hogy nem használják rosszra az új törvényeket

oktatás
2019 november 20., 12:20
comments 187

A múlt héten Palkovics László technológiai miniszter egy nagy rakás törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, amely komoly aggodalommal töltötte el az alternatív tanterv szerint működő iskolákat, és az intézményekbe járó gyerekek családjait. 

A változtatások nyomán mindegyik, már működő alternatív iskolának egyenként új engedélyt kell kérnie jövő év áprilisáig, és a közoktatásért felelős miniszter - jelenleg Kásler Miklós - döntésén múlhat, hogy melyik maradhat nyitva. A döntés ellen a törvényjavaslat szerint fellebbezni nem lehet, és világos szempontrendszer sem látszódott, hogy mi alapján adja ki a tárca vezetője az engedélyeket. Különösen aggasztotta a Waldorf iskolák mozgalmát, hogy míg eddig a 45 iskolájuk tanterveit egyszerre tudták engedélyeztetni, addig a módosítások elfogadásával mindegyiknek egyenként kell majd végigjárnia a bürokratikus eljárásokat. 

Az alternatív iskolák képviselőit kedden fogadta az EMMI közoktatásért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán. A delegációt megnyugtatta, amit hallottak.

Ígéretet kaptak, hogy nem célja a módosításoknak, hogy iskolákat zárjanak be, és a már létező alternatívok könnyített eljárásban kaphatják majd meg az engedélyeiket. A kormányhivataloktól a miniszterhez kerül az engedélyezés, és csak ezért kell bizonyos dolgokat újra elintézni, de ezt inkább csak formaságnak lehet tekinteni, szólt az ígéret. 

Az államtitkár azt is megígérte, hogy még pontosítják a törvénytervezetek szövegét, a felmerült igények alapján. 

"A tegnapi találkozó eredményeképpen teljes megalapozottsággal állítjuk, hogy sem a Waldorf-intézményeket, sem a többi alternatív iskolát nem fenyegeti veszély" - olvasható a Waldorf Szövetség honlapján, ahol a múlt héten még kétségbeesett hangú közlemény jelent meg.

A fejlemények alapján úgy tűnik, hogy ugyan a közoktatásért felelős miniszter elvben felhatalmazást kap, hogy az alternatív iskolák jövőjéről szubjektív szempontok alapján döntsön, de a kormányzat határozottan állítja, hogy nincs szándéka a felhatalmazást az iskolák ellen fordítani. 

Ugyan idén második alkalommal módosítanak az alternatívokat érintő törvényeken, és ezekkel akár szorongatni is lehetne az állami tantervtől eltérő intézményeket, de az EMMI határozott ígérete szerint nem a szorongatás a cél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.