Palkovics új törvényjavaslata alapján jövőre bezárhatnak a Waldorf iskolák

oktatás
2019 november 15., 11:56
comments 364

Palkovics László innovációs miniszter kedden egy nagy kupac törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, amelyet a címe alapján szakképzésről szólónak lehetne vélni, de valójában más oktatási területeket is érint. Például az alternatív tanterv szerint működő óvodákat, általános- és középiskolákat. Ezeket szeptemberben simán bezárhatják a javaslata alapján. 

A javaslat alapból megszüntetné az alternatív tantervek alapján tartott oktatást Magyarországon, és helyette csak egyéni engedélyek alapján volna mód eltérni az előírásoktól. 

A módosítások lényege, hogy április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kell kérnie az oktatásért felelős minisztertől, aki saját belátása szerint, a törvényben nem tisztázott szempontok alapján döntheti el, hogy az adott iskola a következő tanévben is kinyithat-e. Az eddig megszerzett oktatási engedélyek mind elvesznek. Ha egy iskola nem kér engedélyt a túlélésre, akkor automatikusan be kell zárnia jövőre.  Új magániskola alapítása szinte lehetetlenné válik.

Lex Waldorf

A változtatás különösen súlyosan érinti az országosan 45 iskolát és 59 óvodát működtető Waldorf hálózatot. Eddig ugyanis a Waldorf iskolák szervezete az összes intézményükre érvényes alternatív kerettantervet fogadtathatott el a kormánnyal, de ezt a lehetőséget Palkovics az új javaslatával megszüntetné. 

Helyette az iskoláknak egyenként kellene az oktatásért felelős miniszterhez fordulniuk - a mostani állás szerint Kásler Miklóshoz - és a miniszter egyenként dönthetne belátása szerint, hogy melyik Waldorf maradhat meg 2020 szeptemberétől. 

Ráadásul az állami oktatási rendszertől eddiginél jóval szűkebb eltéréssel lehetne csak engedélyért folyamodni. A waldorfosok közleménye szerint semmi sem garantálja, hogy a most működő - az állam által eddig elismert - oktatási modelljük egyáltalán beleférhet-e a szűkített törvényi keretbe. A Magyar Waldorf Szövetség kétségbeesett közleménye itt olvasható.

Érdekes, hogy a szövetség elnöke, Szabó Zoltán júliusban még arról nyilatkozott, hogy az EMMI-ben megnyugtatták, hogy a köznevelési törvény tervezett változtatásai nem érintik majd hátrányosan a waldorfosokat. Hogy hazudtak-e neki a minisztérium munkatársai, vagy pedig Palkovics László kerülte-e meg őket, azt egyelőre nem sikerült kiderítenünk. Mindenesetre furcsa, hogy közoktatási ügyekben nem a közoktatásért felelős miniszter nyújtott be törvényjavaslatokat. A kormány körüli pletykák szerint lehetséges, hogy a szakképzés és a felsőoktatás után jövőre Palkovics már a közoktatást is megkapja, és ezért vonhatta magához a szabályozást. 

Palkovics László.
photo_camera Palkovics László. Fotó: Marjai János/MTI

Nyolcvan iskola diákjai izgulhatnak, hogy jövőre hová járhatnak 

Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének alternatív iskolákat tömörítő tagozatának vezetője kérdésünkre azt mondja, hogy hasonlóan sötéten látják a helyzetet, mint a waldorfosok. Országosan velük együtt mintegy 80 iskola léte került veszélybe most.

Dobos azt mondta, hogy időpontot kértek a minisztérium illetékeseitől, hogy egyeztethessenek a javaslatról. Remélik, hogy nem a jelenlegi formájában lesz törvény belőle.

Egy másik oktatási szakértő a 444-nek azt mondta, hogy "ez már nyílt diktatúra lenne, ha a miniszter személyes, teljesen szubjektív döntése alapján dőlne el, hogy melyik iskola működhet tovább". Az alternatív oktatással foglalkozók közül többen úgy vélik, hogy az Alkotmánybíróság elé kellene vinni a törvényt, hiszen meglátásuk szerint annak több pontja is az alaptörvénybe ütközik. "A tervezet minden eleme alkotmány és jogszabály sértő" - fogalmazott egyikük. Ezt mondták az akadémikusok is, amikor 2018 nyarán meglátták Palkovics törvényjavaslatát a kutatóintézetek államosításáról, és mostanra abból már hatályos törvény lett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.