Mészáros Lőrinc és Tiborcz István ingatlanos cégétől vett kötvényeket az MNB

gazdaság
2019 november 20., 20:17

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlemény szerint a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt. és a Tiborcz István-féle BDPST tulajdonában lévő Appeninn Nyrt. sikeresen bocsájtott ki kötvényt 20 milliárd forint értékben a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjában – írta meg az Index.

Az MNB július 1-én Növekedési Kötvényprogram címen vállalati kötvényprogramot indított, hogy nagyobb, legalább 1 milliárd forintos mérlegfőösszegű, magyarországi székhelyű cégek finanszírozását segítse, és beindítsa a vállalati kötvénypiacon Magyarországon. Az MNB összesen 300 milliárdos programja úgy működik, hogy ha egy cég megfelel az MNB követelményeinek – aminek része, hogy kapjon egy legalább B+ fokozatú hitelminősítést – akkor az MNB a jegyzésnél megvásárolja a cég által kibocsátott kötvények 50 százalékát, legfeljebb 20 milliárdért.

Vagyis a Matolcsy György vezette jegybank 10 milliárddal ruházott be a már 2 milliárd dollárral rendelkező Mészáros és a miniszterelnök vejének cégébe.

photo_camera Fotó: Botos Tamás/444

Az Index felidézi, hogy a programban eddig már bocsátott ki kötvényeket a Szijj László Duna Aszfaltja, a Mészáros-féle Opus Global, és a Jászai Gellért vezette 4iG is jelezte, hogy érdekli a lehetőség. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.