Sondland: Giuliani kérte, hogy a katonai segély fejében Kijev indítson vizsgálatot Biden és fia ellen

Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani kifejezetten azt kérte, hogy a katonai segély fejében Kijev indítson vizsgálatot Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ellen – mondta Gordon Sondland, az Egyesült Államok Európai Unióhoz delegált nagykövete a képviselőházi meghallgatásán.

A meghallgatást most is Adam Schiff, a hírszerzési bizottság demokrata párti vezetője és Devin Nunes, a bizottság republikánus tagja nyitotta meg.

Bevezető nyilatkozatában Schiff azt mondta, Donald Trump „megpróbált kihasználni egy sérülékeny szövetségest”, amikor arra ösztökélte az ukrajnai vezetőket, hogy indítsanak vizsgálatot Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiránsa és fia, Hunter Biden ukrajnai ügyeiben. Sürgette Trumpot és Mike Pompeo külügyminisztert is, hogy működjenek együtt a törvényhozókkal, mert a külügyminisztérium például eddig egyetlen, az ügyre vonatkozó dokumentumot sem adott át a meghallgatásokat együttesen folytató három képviselőházi bizottságnak. Schiff emlékeztetett arra is, hogy Richard Nixon elnök 1974-ben azért is mondott le, mert az alkotmányos elmozdítás folyamata (impeachment) közben azzal is megvádolták, hogy akadályozza az igazságszolgáltatást.

Devin Nunes azt mondta, a demokraták a 2016-os elnökválasztáson Trump és kampánycsapatának munkatársai esetlegesen oroszokkal történt összejátszását vizsgáló Mueller-bizottság jelentése után „ejtették ezt a témát és újabb szamárságot eszeltek ki”. A republikánus politikus a mostani demokrata vizsgálatokat az impeachment-folyamat „keresztes hadjáratának” minősítette. Azt mondta, a republikánus törvényhozók szeretnék meghallgatni Hunter Bident, Joe Biden fiát is.

Gordon Sondland – aki nem karrierdiplomata, hanem a Trump-kormányzat politikai kinevezettje – az előre elkészített nyilatkozata felolvasásakor többször hangoztatta, hogy munkája során nem szokott feljegyzéseket készíteni, és nem mindig emlékszik pontosan dolgokra, eseményekre. De ha az a kérdés, hogy az ukrajnai vizsgálatok ügyében érvényesült-e a „valamit valamiért” elve, akkor erre egyértelműen igenlő a válasza.

Sondland arra utalt, hogy az amerikai kormányzat visszatartani készült az Ukrajnának ígért katonai segélyt addig, amíg Kijev nem jelentette ki nyilvánosan a Bidenék elleni vizsgálatok megindítását.

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

A nagykövet azt mondta, Trump utasítására működött együtt – Rick Perry energetikai miniszterrel és Kurt Volker akkori ukrajnai különmegbízottal együtt – Rudy Giulianival, még akkor is, ha ő személyesen nem értett egyet vele, és nem tartja „helytelennek” Giuliani tevékenységét.

Sondland azt mondta, nem volt jelen Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetésekor, de visszatekintve különösnek tartotta, hogy erről nem tájékoztatták részletesen sem Volkert, sem William Taylort, az USA ügyvezető nagykövetét Kijevben.

A nagykövet elmondta azt is, hogy Kijevben találkozott az ukrán elnökkel és tanácsadójával, Andrej Jermakkal is. „Nem emlékszem pontosan a beszélgetések részleteire, de minden bizonnyal szóba került a megindítandó vizsgálatok témája is” – mondta. A beszélgetéseiről a következő napon tájékoztatta Trumpot is, mondta.

Sondland megerősítette, amit a keddi meghallgatásán Kurt Volker állított: Trump kétkedően fogadta, amikor felvetette neki Zelenszkij esetleges meghívását a Fehér Házba. Az amerikai elnök akkor azt mondta: a 2016-os elnökválasztások idején az ukránok megpróbálták megbuktatni őt. Sondland ezzel arra a feltevésre utalt, miszerint a 2016-os elnökválasztási kampányban az akkori ukrán vezetés a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont támogatta.

A nagykövet elutasította, hogy részt vett volna bármiféle „szabálytalan diplomáciában”, és „abszolút hamis állításnak” nevezte, hogy élt volna azokkal a diplomáciai csatornákkal, amiket Rudy Giuliani „használt”, és azt mondta, Giuliani „az Egyesült Államok elnökének óhaját tolmácsolta”.

Arra a kérdésre, hogy Sondland tényleg azt mondta-e Trumpnak, hogy Zelenszkij „szereti a segged”, amint azt a vizsgálat alatt elmondták, Sondland egy pillanatot hallgatva azt mondta: „Úgy hangzik, mint amit mondanék. Így beszélünk Trump elnök úrral, sok négybetűs szóval. Három betű ebben az esetben.”

Sondland még Mike Pence alelnököt is azzal vádolta, hogy tudott a nyomásgyakorlási kísérletről.

Sondland egyébként kezdetben meg azt is tagadta, hogy tudta volna, a Burisma nevű cégben benne van Biden fia, mostanra viszont eljutott odáig, hogy Trump határozott utasítására próbálta kikényszeríteni, hogy az ukránok nyomozzanak. (Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.