Rejtett törvénymódosítással érné el a kormány, hogy ne lehessen ellenőrizni az EU-s támogatások ellopását

politika
2019 november 21., 13:46
comments 213

Olyan törvénymódosítást terjesztett be a kormány, aminek még a vonatkozó előterjesztésben is eltitkolják az igazi hatását és célját. 

Ami nem más, mint az, hogy minden EU-s és magyar kormányzati vissza nem térítendő támogatást ki akarnak vonni a közbeszerzési törvény hatálya alól. 

Ezt Hadházy Ákos független képviselő leplezte le ebben a bejegyzésében.

Ha az eddigiek nem lennének elég világosak, Hadházy érthetően foglalta össze a javaslat lényegét:

„Minden EU-s és hazai támogatást ki akarnak vonni a közbeszerzés alól, hogy a támogatott cégek vagy alapítványok úgy költsék el a pénzt, ahogy akarják, és a nyilvánosság még véletlenül se értesülhessen erről.”

Ma még az a helyzet ugyanis, hogy az EU-s és kormányzati támogatásból fizetett beszerzéseket közbeszerzési eljárásban kell lebonyolítani. Emiatt az összes ilyen ügylet dokumentumai megjelennek a Közbeszerzési Értesítőben, ahonnan a kellően elszánt állampolgárok, tényfeltáró újságírók, civil aktivisták vagy ügyesebb politkusok ki tudják bogarászni azokat.

Hadházy maga is több, bűnügyi nyomozásig eljutott ügyet leplezett le azzal, hogy a KÉ-ből kibányászta mondjuk azt, ha egy cég több helyen, teljesen eltérő településeken nyert azonos ajánlattal.

A törvényjavaslat annyira necces és nehezen indokolható, hogy rendesen el is dugták azt. Magában a módosító javaslatban ugyanis csak annyi szerepel, hogy

„hatályát veszti a Kbtv. 5. § (3) bekezdése”

és a részletes szöveges indoklás is eltitkolja, hogy ez a változás milyen gyakorlati következményekkel jár. Csak a Közbeszerzési Törvény ötödik paragrafusának fellapozása és értelmezése után esik le a szemlélőnek, hogy itt miről is van szó igazából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.