A bolgárok szövetségi kapitánya kénytelen volt arra figyelmezteti a szurkolókat, hogy ne essenek eufóriába, mert a magyar csapatot sorsolták ki nekik

foci
2019 november 22., 14:00

Nem úgy tűnik, hogy nagyon kétségbeestek Bulgáriában amiatt, mert a magyar csapattal sorsolták őket össze az Európa-bajnokságot érő Nemzetek Ligája-rájátszásban ma délben. Legalábbis a bolgár szövetségi kapitány, Georgi Dermendzhiev az MTI tudósítása szerint arra figyelmezteti a szurkolókat, hogy „nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk”. (Tétmeccsen 1957-ben nyertünk utoljára Bulgáriában, igaz, nem sokszor játszottunk azóta.) 

photo_camera Georgi Dermendzhiev Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Dermendzhiev szerint tény, hogy van esélyük, amit szeretnének kihasználni. „A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen”.  

Marco Rossi, magyar válogatott szövetségi kapitány a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalán reagált: „Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n”. (A magyar válogatott 50., a bolgár 61. jelenleg a világranglistán.)

Az elég kevesen múlt, hogy nem zártkapus a március 26-i bolgár-magyar. Az október 14-i, Anglia elleni meccsüket kétszer is félbe kellett szakítani. Először a 28. percben, mert a szurkolók huhogtak, ha színes bőrű angol játékosnál volt a labda. Másodszor negyedórával később, amikor a nézők egy része náci karlendítést mutatott be. Voltak olyan nézők, akik „no respect” feliratú pólót viseltek, kifigurázva az UEFA sportszerűséget és a rasszizmus elleni küzdelmét népszerűsítő kampányát. A nézőket többször felszólították a rasszista megnyilvánulások befejezésére. Végül folytatódott a meccs.

Bolgár ultrák karlendítései az angol-bolgár EB-selejtezőn 2019. október 14-én
photo_camera Bolgár ultrák karlendítései az angol-bolgár EB-selejtezőn 2019. október 14-én Fotó: AJ+ Twitter

A félidőben a náci szurkolók egy nagyobb csoportja elhagyta a stadiont, így végül a második félidő már különösebb atrocitás nélkül zajlott, leszámítva, hogy az angolok 6-0-val alázták meg a pályán a bolgárokat.  

A botrány után a szövetségi kapitány, Kraszimir Balakov és a szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov is lemondott. Kétmeccses, zárt kapus büntetést kaptak. Ebből a csehek elleni lement (1-0-ra nyertek a már továbbjutó csehek ellen), a másodikat - ami egyébként a rájátszás lenne - felfüggesztették két évre. 

A magyar válogatott a szurkolói miatt szintén játszott ebben a selejtezősorozatban zárt kapus meccset cigányozás és szarszlovákiázás miatt. Sőt, tavaly a Nemzetek Ligáját is így kezdte a válogatott egy korábbi - még 2015-ös - magyar-román Eb-selejtező miatt, ahol a magyar szurkolók kifütyülték a román himnuszt és kórusban cigányoztak. 

Amennyiben a magyar válogatott túljutna a bolgárokon, március 31-én az Izland-Románia meccs győztesével játszana az új Puskásban.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.