A bolgárok szövetségi kapitánya kénytelen volt arra figyelmezteti a szurkolókat, hogy ne essenek eufóriába, mert a magyar csapatot sorsolták ki nekik

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem úgy tűnik, hogy nagyon kétségbeestek Bulgáriában amiatt, mert a magyar csapattal sorsolták őket össze az Európa-bajnokságot érő Nemzetek Ligája-rájátszásban ma délben. Legalábbis a bolgár szövetségi kapitány, Georgi Dermendzhiev az MTI tudósítása szerint arra figyelmezteti a szurkolókat, hogy „nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk”. (Tétmeccsen 1957-ben nyertünk utoljára Bulgáriában, igaz, nem sokszor játszottunk azóta.) 

Georgi DermendzhievFotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Dermendzhiev szerint tény, hogy van esélyük, amit szeretnének kihasználni. „A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen”.  

Marco Rossi, magyar válogatott szövetségi kapitány a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldalán reagált: „Bulgária ugyan mögöttünk áll a világranglistán, de erős csapatról van szó, amely saját közönsége támogatását élvezve játszhat ellenünk. El kell végeznünk ezt az extra munkát, hogy ott lehessünk a részben budapesti rendezésű Eb-n”. (A magyar válogatott 50., a bolgár 61. jelenleg a világranglistán.)

Az elég kevesen múlt, hogy nem zártkapus a március 26-i bolgár-magyar. Az október 14-i, Anglia elleni meccsüket kétszer is félbe kellett szakítani. Először a 28. percben, mert a szurkolók huhogtak, ha színes bőrű angol játékosnál volt a labda. Másodszor negyedórával később, amikor a nézők egy része náci karlendítést mutatott be. Voltak olyan nézők, akik „no respect” feliratú pólót viseltek, kifigurázva az UEFA sportszerűséget és a rasszizmus elleni küzdelmét népszerűsítő kampányát. A nézőket többször felszólították a rasszista megnyilvánulások befejezésére. Végül folytatódott a meccs.

Bolgár ultrák karlendítései az angol-bolgár EB-selejtezőn 2019. október 14-énFotó: AJ+ Twitter

A félidőben a náci szurkolók egy nagyobb csoportja elhagyta a stadiont, így végül a második félidő már különösebb atrocitás nélkül zajlott, leszámítva, hogy az angolok 6-0-val alázták meg a pályán a bolgárokat.  

A botrány után a szövetségi kapitány, Kraszimir Balakov és a szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov is lemondott. Kétmeccses, zárt kapus büntetést kaptak. Ebből a csehek elleni lement (1-0-ra nyertek a már továbbjutó csehek ellen), a másodikat - ami egyébként a rájátszás lenne - felfüggesztették két évre. 

A magyar válogatott a szurkolói miatt szintén játszott ebben a selejtezősorozatban zárt kapus meccset cigányozás és szarszlovákiázás miatt. Sőt, tavaly a Nemzetek Ligáját is így kezdte a válogatott egy korábbi - még 2015-ös - magyar-román Eb-selejtező miatt, ahol a magyar szurkolók kifütyülték a román himnuszt és kórusban cigányoztak. 

Amennyiben a magyar válogatott túljutna a bolgárokon, március 31-én az Izland-Románia meccs győztesével játszana az új Puskásban.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.