Az LMP igazat adott Ron Werbernek, aki szerint a párt korábbi vezetése szabotálta a kampányt

POLITIKA
2019 november 22., 05:01
comments 62
Ron Werber 2018 januárjában
photo_camera Ron Werber 2018 januárjában Fotó: botost/444.hu

Azt már kedden megírta a Magyar Narancs, hogy Ron Werber izraeli kampánytanácsadó cége és a Lehet Más a Politika múlt héten peren kívüli megállapodásban rendezték jogvitájukat. Csütörtöki cikkükben pedig már az általuk látott megállapodás részleteiről is beszámoltak. 

Az ügy előzménye, hogy Werber a 2018-as országgyűlési választások előtt egy hónappal távozott az LMP kampánycsapatából, ami után az eredeti követelés szerint az LMP félévnyi tiszteletdíjat, azaz 18 ezer eurót, illetve 16 ezer eurónyi költségtérítést nem fizetett ki neki. Ez összesen mintegy 11 millió forint, de most kiderült, hogy az LMP mintegy kétszer annyit fizetett Werbernek. Aki végül a hat hónapnyi munkabérén (18 ezer euró) és a felmerült költségein (16 ezer euró) kívül kötbért (6 ezer euró) és sikerdíjat is (25 ezer euró) kapott. 

Ez összesen mintegy 21,7 millió forint.

A peren kívüli megállapodás másik különös részlete, hogy abban az LMP elfogadja mindazokat az okokat, amiket Werber felsorolt a tavaly áprilisi választások előtt írt levelében, és amelyek miatt felmondta a szerződést. 

Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet LMP-s képviselők az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyaláson az Országház Apponyi Albert-termében 2018. április 24-én
photo_camera Ungár Péter, Szél Bernadett és Schmuck Erzsébet LMP-s képviselők az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyaláson az Országház Apponyi Albert-termében 2018. április 24-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Márpedig a Szél Bernadett akkori társelnöknek és Ungár Péter elnökségi tagnak címzett 2018. márciusi levélben (teljes szövegét lásd itt) többek között az szerepel, hogy az LMP vezetése rendszeresen megkerülte Werbert olyan ügyekben, melyek irányításával eredetileg őt bízták meg, folyamatos késésben voltak, minden döntést az utolsó pillanatra hagytak, ezzel „kulcsfontosságú kampányeseményeket téve középszerűvé, hatástalanná, sőt, néhány esetben kontraproduktívvá”. Werber ügyvédje szerint ezzel ellehetetlenítették az együttműködést, ráadásul „jelentősen csökkentik, de mindenképp veszélyeztetik a választási eredmények sikerét”.

Mivel az LMP elfogadta Werber levelének érveit, ezért a Narancs következtetése szerint

a párt jelenlegi vezetése elismerte, hogy az LMP egy évvel ezelőtti irányítói akadályozták a saját választási kampányukat.

Ungár Péter nem kívánta kommentálni a megállapodást, amelyet az LMP részéről Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségi titkára írt alá. Utóbbi szerint minden vitás kérdésben meg tudtak egyezni Werberrel, és a maga részéről örül, hogy végre sikerült lezárni ezt az ügyet. 

Szél Bernadett a 444 kérdésére továbbra is fenntartotta eddigi állítását, hogy „a kampány közepén Ron Werber otthagyott és ezzel rendkívül kellemetlen helyzetbe hozott.” Hozzátette: „a megállapodás részleteit nem ismerem, kiléptem a pártból, életemnek azt a szakaszát lezártam.”

Werber távozása után szintén a Narancs hozott nyilvánosságra egy felvételt az LMP választások utáni belső kibeszélő fórumáról, amelyen Ungár Péter arról beszélt, hogy direkt úgy kötött szerződést Werberrel a párt nevében, hogy az érvénytelen legyen, és így később ne legyen muszáj kifizetni a tanácsadót. Ungár külön hangsúlyozta, milyen jól jöhet még ez a trükk a bíróságon.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.