Kormány: Nem indítottunk klímavédelmi nemzeti konzultációt, Brüsszel miatt van az egész

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Pénteken írtunk arról, hogy már ötödik napja fut egy klímavédelemről szóló „társadalmi konzultáció” a kormány honlapján, ami teljesen véletlenül derült, mivel a kormány, illetve az egyes minisztériumok egyáltalán nem kommunikáltak róla. Még egy egyszerű sajtóközleményt sem adtak ki a kérdőív publikálásáról, amit amúgy mindössze egy héten át, hétfőig lehet kitölteni.

A konzultáció témája a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, melyben Magyarországnak meg kell határoznia, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak. 

Érdekes volt ezért, hogy miért nem lehet hallani semmit a már napok óta futó konzultációról, például azért, mert a klímavédelem elvileg Magyarország köztársasági elnökének, Áder Jánosnak is kiemelt témája

Miután megírtuk, hogy fut ez a konzultáció, az ellenzéki pártok is elkezdtek közleményeket kiadni a témában, mire válaszul vasárnap délután megjött a konzultációt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium reakciója. A Palkovics László vezette minisztéium közleményében ezt írta: 

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Az ebből a válaszból sem derült ki, hogy kormány honlapjáról elérhető társadalmi konzultációról miért nem kommunikált semmit az állampolgárok felé egyik minisztérium sem.