Áder János az elnök helyett a bolygó kapitányát játssza, de azt is szarul

vélemény
2019 április 01., 22:05
  • Az államfő fő témája a környezetvédelem.
  • Pedig papíron nem ez a feladata.
  • Ráadásul olyankor, amikor valóban fontos lenne, nem törődik vele.
  • Miközben a legfontosabb dolgát nem látja el.

Márciusban Magyarország államfője a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumba ment, hogy felavassa az intézmény pályázaton nyert vízautomatáit. Az iskolában teljesen megállt az élet, szigorú óvintézkedéseket tettek, például összegyűjtötték a tanárok kocsikulcsait, és átnézték minden egyes autó csomagtartóját és utasterét. A folyosók tele voltak biztonsági emberekkel, és még a menzát is felszerelték riasztókkal.

Jó kérdés, hogy miért kell a köztársasági elnököt ennyire védeni egy iskolai vízautomata-avatáson. De még jobb, hogy a vendég mitől tartható a legfőbb közjogi méltóságnak.

Közel hét év után rég egyértelmű, hogy Áder János nem hozott nagy változást a köztársasági elnök szerepében Schmitt Pálhoz képest: az egykori fideszes vezérkari főnökből pártkatonává züllesztett Áder ugyanúgy aláír minden törvényt, ami Orbán Viktornak fontos, ahogy az elődje, és a legkisebb jelét sem adja annak, hogy önálló államférfiként betartatná a hatalommegosztás elvét.

Pedig az Alaptörvény mindenekelőtt így definiálja a köztársasági elnök szerepét: „Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.” Áder őrködésének eredménye, hogy a magyar jogállamiság és így a demokrácia helyzete egyértelműen, folyamatosan, trendszerűen romlik.

Az elnök inkább folyamatosan a klímaváltozással és a környezetvédelemmel foglalkozik. 2016-ban alapította a Kék Bolygó Alapítványt, és tavaly ősszel a kormány vállalta, hogy évi 1,5 milliárddal támogatja annak „klímakrízissel és annak tudatosításával foglalkozó” munkáját.

Legutóbb Kaposváron és Pécsen arról tartott előadást gimnazistáknak, hogy hogyan működik a sarki futó áramlás (18:47), hogy szakítani kell a „dobd el”-kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében, és hogy a 21. század a víz évszázada lesz. (Egyébként akkor, amikor a gimnazistáknak a CEU ellehetetlenítését célzó törvényről egy Fidesz-szóvivő szintjén válaszolt, szintén a környezetvédelemről tartott előadást.)

Áder János köztársasági elnök (j2), Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója (j), Ronald Prinn professzor, a Globális Változások Tudományos Központ igazgatója, a globális változásokkal foglakozó Tudományos és Politikai Közös Program társigazgatója (b), Kerry Emanuel, a Cecil és Ida Green légköri tudományok professzora (b2) és Szőke László, a KEH külügyi Igazgatója a klímaváltozás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásairól folytatnak eszmecserét a bostoni Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) 2019. március 27-én.
photo_camera Áder János (j2), Kőrösi Csaba, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója (j), Ronald Prinn professzor, a Globális Változások Tudományos Központ igazgatója, a globális változásokkal foglakozó Tudományos és Politikai Közös Program társigazgatója (b), Kerry Emanuel, a Cecil és Ida Green légköri tudományok professzora (b2) és Szőke László, a KEH külügyi Igazgatója a klímaváltozás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásairól folytatnak eszmecserét a bostoni Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) 2019. március 27-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A 2016-os kvótanépszavazás előtti este még azt is eljátszotta, hogy bejelentkezett a köztévénél, mondván, a népszavazásról szeretne beszélni, majd 20 percen át a klímaválságról, a vízválságról, a termőföldek fogyásáról és egy új Marshall-segély szükségességéről beszélt, míg a népszavazási kérdésről semmit sem mondott.

Mielőtt elnök lett, 2009 és 2012 között a Fidesz EP-képviselőjeként az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának alelnöke volt, és miután már elnökként elkezdett a klímaváltozásról beszélni, 2015-ben felröppent a hír, hogy ENSZ-főtitkári ambíciói lennének, de ezt cáfolta.

Áder János úgy foglalkozik ezekkel a témákkal, hogy az Alaptörvényben meghatározott feladatai között említés szintjén sem kerül elő a környezetvédelem.

A klímaváltozás kezelése persze az emberiség egyik legfőbb kihívása, így nem árt róla beszélni, Áder viszont úgy foglalkozik szinte csak ezzel, hogy ez nem az ő dolga, és a témára hivatalosan nincs semmilyen ráhatása, bár visszadobhat vagy az Alkotmánybírósághoz irányíthat olyan törvényeket, mint például a kútfúrásról szóló, vagy hogy bármikor felszólalhat ilyen ügyekben.

Áder alighanem azért foglalkozik ezzel, mert amíg a Fideszt kiszolgálja, bőven jut rá ideje, és ez nem annyira megosztó téma, mint mondjuk a társadalmi egyenlőség vagy korrupció kérdése, ezért nem ront az államfő – mint hagyományosan „magasan a legnépszerűbb politikus” – imidzsén, és így a kormánnyal sem kerül lépten-nyomon konfliktusba.

link Forrás

Pedig ha tényleg komolyan venné a környezetvédelem ügyét, akkor például felszólalhatna néhány ügyben:

Bár Orbán az államfő klímaváltozással kapcsolatos politikájáról azt mondta, teljes mellszélességgel felsorakozik mögé. Ehhez képest az 1990 óta állandó környezetvédelmi minisztériumot 2010-ben megszüntette, a feladatait jórészt az agrárminisztérium alá sorolva, és a kormány a német autóipar érdekében beavatkozott egy EU-s perben egy túl szigorúnak tartott károsanyag-kibocsátási kvóta miatt.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Áder folyamatosan a bolygó kapitányaként tetszeleg, de amikor tényleg fel kéne szólalni, akkor lapít, a demokrácia elsorvasztása ellen pedig egy büdös szava sincs. Ilyen szempontból például Varga Juditnál, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkáránál is képmutatóbb, hiszen Varga legalább tényleg az EU-s kapcsolatokkal foglalkozik, még ha eközben az Európai Bizottság elnökét kommunistázza és a brüsszeli 56-os ünnepségeken a mai Nyugatot szidja.

Áder ellenben eljátssza, hogy köztársasági elnök, miközben ez már nem egy köztársaság, és ő sem úgy viselkedik, mint egy államfő.

Az átadott vízautomata pedig állítólag már nem is üzemel.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.