Kormány: Nem indítottunk klímavédelmi nemzeti konzultációt, Brüsszel miatt van az egész

POLITIKA
2019 november 24., 14:51
comments 261

Pénteken írtunk arról, hogy már ötödik napja fut egy klímavédelemről szóló „társadalmi konzultáció” a kormány honlapján, ami teljesen véletlenül derült, mivel a kormány, illetve az egyes minisztériumok egyáltalán nem kommunikáltak róla. Még egy egyszerű sajtóközleményt sem adtak ki a kérdőív publikálásáról, amit amúgy mindössze egy héten át, hétfőig lehet kitölteni.

A konzultáció témája a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, melyben Magyarországnak meg kell határoznia, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak. 

Érdekes volt ezért, hogy miért nem lehet hallani semmit a már napok óta futó konzultációról, például azért, mert a klímavédelem elvileg Magyarország köztársasági elnökének, Áder Jánosnak is kiemelt témája

Miután megírtuk, hogy fut ez a konzultáció, az ellenzéki pártok is elkezdtek közleményeket kiadni a témában, mire válaszul vasárnap délután megjött a konzultációt szervező Innovációs és Technológiai Minisztérium reakciója. A Palkovics László vezette minisztéium közleményében ezt írta: 

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Az ebből a válaszból sem derült ki, hogy kormány honlapjáról elérhető társadalmi konzultációról miért nem kommunikált semmit az állampolgárok felé egyik minisztérium sem. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.