Magyar fizikusok újabb lépéssel lehetnek közelebb a természet ötödik kölcsönhatásának felfedezéséhez

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szombaton számolt be arról a CNN, hogy magyar fizikusok áttörést érhettek el az ötödik alapvető természeti erő, azaz kölcsönhatás létezésének bizonyításában: a cikk szerint az Atommagkutató Intézet kutatói hélium atomok gerjesztett magjának elektron-pozitron párok kibocsátása közben figyelték meg, hogy a részecskék úgy viselkednek, ahogy a jelenlegi fizikai ismereteink szerint nem kéne nekik.

Krasznahorkay Attila az Atomki debreceni laboratóriumában, ahol felfedezhették a természet ötödik alapvető kölcsönhatását. MTI Fotó: Czeglédi ZsoltFotó: Czeglédi Zsolt

Az eredményeket aztán a kutatócsoport vezetője, Krasznahorkay Attila részletesebben is elmagyarázta az Indexnek. Eszerint a kutatócsapat elsőnek 2016-ban publikálta eredményeit a Phisical Review Letters folyóiratban: eszerint amikor a berillium atom szívében elhelyezkedő atommagot (8Be) gerjesztették, és annak vizsgálták az elektron-pozitron pár kibocsátását, akkor az erre vonatkozó elméleti leírástól határozott anomáliát figyeltek meg. És ez az anomália csak egy új részecske feltételezésével volt magyarázható. A fizikusok ezt a részecskét X17-nek nevezték el, ugyanakkor a standard modell ezt a részecskét nem tudja értelmezni. 

A fizika jelenleg elfogadott modellje szerint négy alapvető kölcsönhatás - a gravitáció, az elektromágnesesség, az erős és a gyenge kölcsönhatás - irányítja világunkat. Az elmúlt évtizededben ugyanakkor egyre több szó esett fizikuskörökben egy lehetséges ötödik kölcsönhatásról is, mert a részecskefizika standard modellje egyszerűen nem ad magyarázatot a feltételezések szerint az univerzum 80 százalékát kitevő sötét anyag létezésére.

A CNN cikkében a Kaliforniai Egyetem fizikusa, Jonathan Fent arról beszélt, hogy évek óta követi a magyarok munkáját, és szerinte közel járnak ahhoz, hogy egy mindent megváltoztató áttörést érjenek el: ha sikerül reprodukálniuk az eredményüket, akkor az nem is kérdés, hogy Nobel-díjat jelent majd Feng szerint. 

Ugyanakkor akadnak a fizikusok között, akik szerint pusztán mérési hiba áll a magyar fizikusok eredménye mögött. (Erről a vitáról korábban részletesen is írtunk.) Krasznahorkay az amerikai lapnak elmondta, hogy az új publikációjukban a hélium magját gerjesztették, és egy másik anomáliát figyeltek meg, így már két különböző kísérletük is van, amely az X17 részecske létezésére utal. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.