Szijjártó: Szünet nélkül folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai Magyarország ellen

politika
2019 november 24., 17:06
comments 322

„Szünet nélkül folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai Magyarország ellen” 

- közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel.

photo_camera Fotó: Borsos Mátyás/MTI/MTVA

A lakosság a szívéhez kap egy nyugodt vasárnap délután a külügyminiszter szavaira,

de hogy fest közelről egy ilyen akció?

Szijjártó a hírben utal rá, a támadás ezúttal Jean Asselborn luxemburgi külügyminisztertől érkezett, aki 

a Der Tagesspiegel című német napilap vasárnapi számában ismét kritizálta Magyarországot. 

A német lapban valóban megjelent egy interjú Asselbornnal vasárnap. Az interjúnak először a tizedik kérdésében merül fel Magyarország: ez arról szól, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak kellene-e több menekültet befogadnia. Asselborn erre elmondja, hogy az európai szolidaritás szerinte nem egyirányú utca, és nemcsak az EU-támogatásokra, de a migrációs politikára is kellene vonatkoznia. Asselborn szerint viszont a „nemzeti egoizmusok” dominálnak most: erre példának azt hozza fel, hogy Magyarország, miközben húszszor annyi lakosa van, mint Luxemburgnak, nem képes annyi menedékkérőt befogadni, mint Luxemburg. (A számmal túloz Asselborn, Luxemburgnak 613 ezer lakosa van 2019 januári adatok szerint.)

A következő kérdés pedig az: aggódik-e, hogy az olyan vezetők, mint Orbán Viktor megváltoztatják-e az EU karakterét hosszú távon. Asselborn pedig elmondja: az a kritikája Orbánnal szemben, hogy bonyolult európai vitákat arra használt fel, hogy erősítse a hatalmát otthon, és kimondja azt is:

„Magyarország viselkedése nem követendő példa a jogállamiság és a közösségi szellem szempontjából.”

Az interjú következő hét kérdésében nem került szóba Magyarország. A további témák: Palesztina, Szíria, Puytin, NATO, Kína, 5G, Ursula von der Leyen, az EU pénzügyei, Brexit.

A támadást Szijjártó Péter így verte vissza: „a luxemburgi külügyminiszter Soros György üzletember, Frans Timmermans, az Európai Bizottság leköszönő és egyúttal leendő alelnöke és Jean-Claude Juncker, a bizottság leköszönő elnöke szövetségese, ők meg akarják szervezni a bevándorlást. Orbán Viktor miniszterelnök viszont a magyar emberek szövetségese a bevándorlás elleni harcban.” Magyarország pedig jogállam. 

Asselbornnak egyébként voltak már ennél sokkal keményebb nyilatkozatai is az Orbán-kormányról. (MTI, Tagesspiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.